Hans en Annette de Man zeilden de oceaan over naar Suriname: ‘gastvrijheid en vriendelijkheid alom”

Een half jaar geleden sprak Groenroodwit met Hans en Annette de Man. Zij vertrokken begin juli vanuit Nederland voor een zeilreis van twee jaar. In december meerden ze aan in Suriname. Zeven weken lagen ze voor anker in het Marina Waterland & Resort . Groenroodwit sprak met Hans en Annette, enkele dagen voor vertrek uit Suriname. 

Janjorem in Marina & Resort Waterland (foto: FB pagina Sailing JanJorem )
Janjorem in Marina & Resort Waterland (foto: FB pagina Sailing JanJorem )

Door René Hoeflaak

De laatste keer dat we elkaar spraken was eind juli. Toen lagen Hans en Annette voor anker in een Spaanse jachthaven. Via Portugal zeilden ze de maanden daarna met hun zeilboot, de JanJorem, naar de Kaapverdische Eilanden. Daar vertrokken ze op 3 december en staken ze de Atlantische Oceaan over. Richting Suriname. Hun zoon Joris zeilde mee. Twee weken later zeilden ze de haven van het Surinaamse Marina &  Resort Waterland binnen.

’We werden hartelijk en gastvrij ontvangen met een Parbo biertje’’ aldus Hans en Annette aan het begin van ons gesprek, waarin het woord gastvrijheid nog meer malen zal klinken. Net als ‘vriendelijk’ . Want zo ervaren Hans en Annette Suriname en de Surinamers, na een verblijf van zeven weken.

Hans en Annette de Man
Hans en Annette de Man met zoon Jorem en schoondochter Lisa in Suriname (foto: Hans en Annette de Man)

Geen dolfijnen, wel vliegende vissen

De oversteek over de Atlantische Oceaan was verre van saai. ‘’Niet de makkelijkste overtocht. Veel wind met golven van 3 a 4 meter. Verre van comfortabel. Dolfijnen hebben we onderweg dan ook niet gezien. Wel veel vliegende vissen. Pas de laatste 2 dagen werd het wat rustiger’’  Een visserschip voor de kust van Frans Guyana was het eerste teken van leven na bijna veertien dagen op zee.

Na het gastvrije ontvangst in Suriname, het schoonmaken van de zeilboot, het afnemen van een COVID test en het afwikkelen van de benodigde inreis- en inklaarformaliteiten trokken Hans en Annette er op uit om Suriname te ontdekken.

I love Su
I Love Su Monunent in Paramaribo (foto: Hans en Annette de Man)

 

Vriendelijkheid alom in Suriname 

’Een van de eerste bestemmingen was Bigi Pan. We verbleven in Akira Overwater Resort en genoten van de vogels en de natuur. Een prachtplek’’ aldus Hans. Verder bezochten Hans en Annette in Commewijne Fort Nieuw Amsterdam, Plantage Peperpot en Mariënberg. Het bezoek aan Fort Zeelandia gaf hen een nog beter beeld van de Surinaamse geschiedenis. ”een plek met een indrukwekkende geschiedenis’’.  Ook verbleven ze een aantal dagen in Danpaati in het binnenland en bezochten ze daar Marrondorpen. ‘’Waar we ook waren, vriendelijkheid alom’’

Als enige minpuntje noemt het paar het vele vuil op straat. ‘’Zonde, want Suriname is een mooi land’’’

Janjorem in Marina & Resort Waterland (foto: FB pagina Sailing JanJorem )
Janjorem in Marina & Resort Waterland (foto: FB pagina Sailing JanJorem )

Van Suriname naar Grenada    

Met een voldaan gevoel en warme herinneringen aan Suriname vertrokken Hans en Annette op 4 februari met de JanJorem  uit Suriname. De volgende bestemming is het Caraïbische eiland Grenada.

Grenada
Granada, gelegen op 1.100 kilometer van Suriname (bron: Wikipedia)

 

Wil je de reis van Hans en Annette met de JanJorem blijven volgen, klik dan hier.