Twee monumenten

Paramaribo: Het oorlogsmonument aan de Waterkant is bijna klaar (foto:Irvin Ngariman, De Ware Tijd)
Paramaribo: Het oorlogsmonument aan de Waterkant is bijna klaar (foto:Irvin Ngariman, De Ware Tijd)

20 juli 2015: Nog even en de de twee monumenten ter herdenking van de slachtoffers van de  Binnenlandse Oorlog (1986-1992) zijn af. De onthulling zal op een nader te bepalen datum plaatsvinden. In ieder geval na  de inauguratie van president Desi Bouterse en vicepresident Aswin Adhin op 12 augustus, aldus voorzitter Henk Herrenberg van de ‘Commissie realisatie monumenten voor gevallenen van de Binnenlandse Oorlog’ in de Ware Tijd dit weekend.

Door René Hoeflaak

Moiwana, Marowijne, februari 2011 (foto: René Hoeflaak).
Moiwana, Marowijne, februari 2011 (foto: René Hoeflaak).

Aan de Waterkant komt een monument voor zowel burger- als militaire slachtoffers. Het nieuwe  monument bij de Memre Boekoe-Kazerne is ter nagedachtenis van alleen gesneuvelde militairen en heeft een vorm van een rots, met daarop alle namen van de gesneuvelde soldaten. Het monument aan de Waterkant heeft de vorm van een piramide met aan de top een knak, die staat voor de gebroken mensenlevens.

Geld

“We zullen vooral hulde brengen aan de militairen die zijn gesneuveld. Ze hebben hun leven gegeven voor de verdediging van onze soevereiniteit”, zegt Herrenberg in de Ware Tijd. De monumenten kosten samen ongeveer SRD 500.000.  Het oorspronkelijke plan voorzag in een onthulling in 2013. De bouw van de twee monumenten heeft langer geduurd dan voorzien, omdat er niet genoeg geld was.

De Binnenlandse Oorlog was een strijd tussen het Surinaamse leger onder leiding van toenmalig sergeant Desi Bouterse en het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. Naar verluid vonden tijdens de oorlog ongeveer 80 militairen de dood en ruim 200 burgers met als dieptepunt de moord op 38 inwoners van Moiwana in Marowijne in 1986.

One Comment

Leave a Reply