In 2020 malaria vrij

Groningen, district Saramacca, februari 2014 (foto: René Hoeflaak)
Groningen, district Saramacca, februari 2014 (foto: René Hoeflaak)

1 mei 2019: goede berichten uit Suriname over de bestrijding van malaria deze dagen in de Surinaamse media. In verband met Wereld Malaria Dag op 25 april meldde het Nationaal Malaria Programma dat de parasiet die de ziekte overbrengt bijna is uitgeroeid in Suriname.

Door René Hoeflaak

Alhoewel Suriname kwetsbaar is door de aanwezigheid van de malariamuskiet in het binnenland committeert het Surinaamse Ministerie van Volksgezondheid zich nog altijd aan het millenniumdoel van 2007 om Suriname in 2020 malariavrij te maken. Voor de nationale eliminatie heeft het ministerie een Malaria Eliminatie Taskforce opgericht.

Zero Malaria starts with me

Suriname wil graag koploper zijn in Zuid Amerika waar het gaat om de bestrijding van malaria. Het thema van het malariaprogramma van dit jaar is dan ook ambitieus ‘Zero Malaria starts with me’ zo is te lezen in diverse media.

Dertig gevallen

Suriname, Bigi Pan, maart 2018 (foto: René Hoeflaak)
Suriname, Bigi Pan, maart 2018 (foto: René Hoeflaak)

Suriname telde in 2018 slechts een historisch laag aantal van 30 malaria gevallen. Onder meer voorlichting door medewerkers van poliklinieken in bijvoorbeeld Agaigoni aan de Tapanahony hebben bijgedragen aan de goede resultaten van Suriname. De ambitie om malaria-vrij te zijn is niet alleen goed voor gezondheid van de bevolking maar ook voor de ontwikkeling van de economie en de bosbouw-, mijnbouw- en toerisme-sector.

Uitbraak op de loer

De kans op een nieuwe uitbraak ligt echter op de loer, aldus het Nationaal Malaria Programma en de Primary Health Care Suriname in een gezamenlijke verklaring. Bijvoorbeeld door de komst van een besmet persoon uit buurlanden als Frans-Guyana en Brazilië en/of Afrika. Suriname werkt dan ook samen met andere landen om de alertheid onder de bevolking in stand te houden.

Leave a Reply