Drinkwater in Boskamp

Boskamp, Saramacca, 12 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)
Boskamp, Saramacca, 12 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)

17 augustus 2018: de bewoners van het vissersdorpje Boskamp in het district Saramacca beschikken sinds vorige week over schoon drinkwater. Met het symbolisch opendraaien van een waterkraan op het erf van de oudste bewoner van Boskamp werden 500 huishoudens  in het dorp aangesloten op het waterleidingnetwerk van de SWM, De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). ‘De mensen straalden van blijdschap toen het water uit de kraan stroomde’ aldus Dagblad de West het afgelopen weekend.

Door René Hoeflaak

Ook de districtscommissaris Lakshminarain Doebay en president Desi Bouterse waren bij de  aansluiting aanwezig. Doebay gaf aan letterlijk wakker te hebben gelegen van het feit dat de kinderen van Saramacca niet beschikten over schoon drinkwater en was dan ook zeer tevreden. Hij  noemde de aanleg van een 35 kilometer lang buizennetwerk van Calcutta naar Boskamp ‘een prestatie’.

12 maart 2018. Boskamp, district Saramacca (foto: René Hoeflaak)
12 maart 2018. Boskamp, district Saramacca (foto: René Hoeflaak)

Carwash

President Bouterse bedankte de bevolking van Boskamp voor haar jarenlange geduld en complimenteerde en feliciteerde de werknemers van SWM met het geleverde werk. ‘Jullie verrichten wonderen’ aldus de President. Hij riep de jeugd op om te leren van het land te houden, goed om te gaan met de rijkdommen van de natuur en zuinig om te gaan met water. Doebay deed een beroep op de ‘kinderen’ van Boskamp om geen carwash te openen.

Het project heeft 10 miljoen SRD gekost en is mede tot stand gekomen met ondersteuning van Staatsolie NV.

Ondersteuning bij aansluiting

Coppename rivier bij Boskamp, Saramacca, maart 2018 (foto: René Hoeflaak)
Coppename rivier bij Boskamp, Saramacca, maart 2018 (foto: René Hoeflaak)

Vanaf maandag jl. kunnen bewoners van Boskamp, gelegen aan de Coppename rivier, zich laten registreren voor een aansluiting op het waternet. Assembleelid Naomi Samidin heeft aangegeven en aangeboden de bewoners te zullen begeleiden in het aanvragen van een wateraansluiting. ‘De samenleving moet weten dat de overheid niet alleen praat maar ook uitvoert’ aldus Samidin’ in de Suriname Herald.

Termijnen betalen

Samidin benadrukte dat het maximale bedrag voor een aansluiting slechts SRD 2500 is en niet de veel hogere bedragen die in het geruchtencircuit rondgaan. ‘Samen met SWM kijken we naar een  mogelijkheid om voor degenen die niet in staat zijn het bedrag in één keer te betalen, dat in termijnen te laten geschieden’

One Comment

  • Limoen

    Het werd tijd. Schoonwater heeft toch iedereen recht op. Maar zo zie je dat het zelfs
    in mijn geliefde Suriname niet van zelfsprekend was.
    Mooi initiatief . Hopelijk volgen er nog meer.

Leave a Reply