Accommodatie in het binnenland

SurinameEen verblijf in en bezoek aan het tropische regenwoud van Suriname is van harte aan te bevelen. Vanaf vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo vertrekken dagelijks vluchten naar diverse bestemmingen in het binnenland alhoewel steeds meer bestemmingen per bus en boot zijn te bereiken. Vaak overnacht je in een resort met lodges op een eiland in één van de vele rivieren of naast een airstrip. Vrijwel iedere reisorganisatie in zowel Nederland als Suriname biedt arrangementen en gevarieerde – zowel avontuurlijke en aktieve  als minder avontuurlijk en minder aktieve- meerdaagse tours aan. Het programma kent doorgaans dezelfde ingrediënten en is naar behoefte in te vullen. Denk hierbij aan ontspannen, luieren, bezoek aan een dorp, een junglewandeling, vaartochten, excursies, lokale avonden. De accommodaties zelf worden met het jaar comfortabeler.

Groenroodwit verstaat onder binnenland het district Sipaliwini.

 

Oost/Zuid-Oost:

Anaula Nature Resort: Geopend in 2007. Per bus en vervolgens vanaf Atjoni per boot bereikbaar. Reistijd vier a vijf uur. Uitstekende plek om maximaal te genieten van de rust van het regenwoud. Luxe lodges met eigen sanitair.  Zoals overal in Suriname, staat gastvrijheid en vrijblijvendheid voorop. Volgens de laatste berichten is het nabij gelegen vliegveld Ladouani gesloten.

 

Stroomversnelling nabij Awarradam (foto: René Hoeflaak)
Stroomversnelling nabij Awarradam (foto: René Hoeflaak)

Awarradam: Op 225 kilomter afstand gelegen eilandje in de Gran Rio Rivier. Eén van de eerste plekken in het binnenland met accommodatie voor toeristen. De overstromingen van 2006 brachten Awarradam veel overlast. Te bereiken vanaf de airstrip van Kajana. Awarradam is op haar beurt weer een mogelijk startpunt voor meerdaagse boottochten en excursies naar bijvoorbeeld Senteadam.

Botopasi: Jungle Hotel Botopassie ligt in het hart van de majestueuze jungle aan de Boven-Surinamerivier.

Kasikasima: Groepsaccommodatie ten zuiden van Palumeu. Te bereiken per boot vanaf Palumeu (goed uur varen).

Jaw Jaw (Isadou): Opgericht in 2000. Negentien lodges nabij de stroomversnelling Jaw Jaw, even ten zuiden van het Brokopondo Meer.

 

Danpaati: Zowel over land ( zes uur bus/boot) als per vliegtuig (anderhalf uur) via airstrip Botopasi) te bereiken. Op 350 kilometer afstand van Paramaribo

Bakaaboto Nature Resort: Eenvoudige lodges ten zuiden van het Brokopondo Meer

Jungle Resort PingPe: Kleinschalig resort aan de Boven Suriname rivier

PalumeuBijna 280 kilometer van Paramaribo. Uurtje vliegen. Je logeert naast de airstrip en aan de Tapanohy rivier. Ook hier weer optimaal genieten van Surinaamse gastvrijheid en natuur. Wordt als bestemming aangeboden door vrijwel alle touroperators.

Pikin Slee/Pasensie: Pasensie is een rustig klein resort aan de rand van het traditionele marrondorp Pikinslee, 2 uur varen van Atjoni. In Pikin Slee bevindt zich een marronmuseum.

 

Anaula Nature Resort, februari 2011 (foto: René Hoeflaak)
Anaula Nature Resort, februari 2011 (foto: René Hoeflaak)
Danpaati, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)
Danpaati, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)

 

West/Zuidwest:

RaleighvallenVoor de echte natuurliefhebber. Sinds 2000 staan de Raleighvallen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Gebied ligt in een natuurreservaat met vele vogel- en apensoorten. Overnachten in hangmatten is hier gebruikelijk alhoewel er lodges en ruimtes met stapelbedden aanwezig zijn.  Te bereiken per bus en boot. Let wel; boottocht van vier uur. Geen electriciteit aanwezig.

Blanche Marie watervallen (Apoera): Eén van de, zoniet de fraaiste, waterval van Suriname. Op 300 km. ten zuidwesten van Paramaribo. De tocht naar Blanche Marie duurt negen uur!!!. Overnachting in bungalows in het indianendorp Apoera.

Palumeu, februari 2009 (foto: René Hoeflaak)
Palumeu, februari 2009 (foto: René Hoeflaak)


Kabalebo Nature Resort: 75 minuten vliegen vanaf Paramaribo. In de zuidwesthoek van Suriname gelegen resort met diverse soorten lodges en met vele mogelijkheden. Variërend van vissen, het beklimmen van de Misty Mountain, een wandeltocht naar de Mooi-Mooii waterval en een verfrissing in en bij de Wasi Wasi stroomversnelling.

Coesewijne Natuurreservaat: Diverse operators bieden tours aan naar Natuurreservaat Coesewijne. Kampen worden terplekke (door u) opgebouwd.

Arapahu Island: Op vijf kwartier vliegen (naar airstrip Amotopo) en half uur varen van Paramaribo. Accommodatie met vier lodges voorzien van douche en toilet. Belangrijkste bezienswaardigheid: De Frederik Willem IV Waterval en en de King George Waterval.

Binnenland Suriname; Vliegveld Ladouani (foto: René Hoeflaak)
Binnenland Suriname; Vliegveld Ladouani (foto: René Hoeflaak)


Direct boeken? Om het makkelijk te makken, boek dan hier uw accomodatie in Suriname (of waar ook ter wereld).


Leave a Reply