Maurice de Hond peilt opinie in Suriname

Printen van oproepingskaarten voor de Surinaamse verkiezingen van 25 mei (foto: www.suriname.sr)
Begin april 2015: printen van oproepingskaarten voor de Surinaamse verkiezingen van 25 mei (foto: www.suriname.sr)

Woensdag berichtte De Ware Tijd over de komst naar Suriname van de bekende Nederlandse opiniepeiler Maurice de Hond. Op verzoek van de Carlos Durham, consultant bij het bureau  LC media is De Hond in Suriname voor het peilen van de politieke opinie zoals hij dat al jaren ook in Nederland doet. Durham hoopt met de komst en opiniepeilingen van het bureau Interview van de Hond een einde te maken aan de eeuwige discussie over de objectiviteit van de Surinaamse opiniepeilingen, zo is te lezen in de Ware Tijd.

Door René Hoeflaak

Niemand in Suriname zal twijfelen aan objectiviteit en juistheid van zijn onderzoek.  Om van die discussie af te komen zat er volgens mij niks anders op dan een buitenlander erbij te halen die een onderzoek zal doen waar geen discussie over komt.  Ik zal heel blij zijn als de resultaten overeen komen met die van de andere enquêtes. Dan is die discussie voor eens en altijd uit de wereld. Als er wel een verschil, hebben we wel een probleem”, aldus Durham. 

De opiniepeiling  vindt plaats in de districten Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca, Coronie en Nickerie.  130 enquêteurs ondervragen tussen de 2.500 en 3.500 mensennaar hun politieke voorkeurspartij, voeren de antwoorden in op een tablet. De resultaten worden vervolgens direct naar Nederland  gestuurd.

De Hond  (1947) bevestigt dat Durham hem heeft gevraagd een onderzoek uit te voeren in Suriname. Overigens heeft hij zelf  geen reden om te twijfelen aan een objectieve werkwijze van de Surinaamse bureaus. In de Waterkant  zegt De Hond geen enkele affiniteit te hebben te hebben met de Surinaamse politiek en ook geen reden te hebben om te twijfelen aan een objectieve werkwijze van de Surinaamse bureaus.

De landelijke parlementsverkiezingen in Suriname zijn op 25 mei 2015. Maar liefst 13 partijen hebben zich ingeschreven voor deelname. Hieronder een overzicht van het aantal potentiële kiezers per district. (bron.www.verkiezingen.sr)

Kiezers per district  
Sipaliwini 22.300
Brokopondo 6.758
Marowijne 13.352
Nickerie 26.625
Coronie 2.209
Saramacca 12.246
Para 15.657
Commewijne 21.249
Wanica 77.331
Paramaribo 185.851