In gesprek met Randy Wakiran, gids in Suriname

In de reeks gastblogs over en met ‘gasten’ die hun  liefde voor Suriname delen met een project, een leuke ervaring, een initiatief of gewoonweg een aanbeveling of een leuk verhaal vandaag het woord aan Randy Wakiran, gids bij Orange Travel

Door René Hoeflaak

Randy is gids geworden nadat hij meeging als kok op een tour naar Isadou. “Ik was toen nog student en terwijl wij in een bus zaten zei  Hans, de toenmalige gids, dat ik gids moest worden ‘no matter what’. Ik begreep zijn woorden gelijk en heb daarna veel met hem meegelopen en boeken van hem geleend om het vak van gids te leren’’.

Zijn eerste keer als gids herinnert hij zich nog goed. “ Op het laatste moment meldde zich een gids af en ik moest invallen op een tour met 20 studenten richting natuurpark Brownsberg. Ik had wel geluk dat de natuur indruk maakte waardoor niemand merkte dat het mijn eerste tour ooit was??’’.

Randy Wakiran (foto: Randy Wakiran)

De warmte van de Surinamers

Randy werkt zeven jaar als gids voor Orange Travel  en werkte daarvoor  op Anaula Nature Resort waar hij ook zijn afstudeeropdracht heeft gedaan.Randy omschrijft zijn geliefde Suriname met de woorden. warmte en groene mix: ” Het tropische klimaat, de warmte van de Surinamers zelf en het feit dat zeker 83 procent van het land is bedekt met planten en bomen, maakt Suriname voor mij een uniek land” . 

Koud blikje PARBO

Zelf houdt hij heel erg van hangmatteren, relaxen in een sula (stroomversnelling) en kennis maken met de lokale bevolking. De favoriete tours van Randy zijn de tours richting het gebied van de Saramaccaners. ‘Mijn dag is vooral geslaagd als mijn gasten het naar hun zin hebben en ik ze veilig terug heb gebracht. Ik stop dan bij de eerstvolgende supermarkt om een koud blikje Parbo bier te kopen. Bij mijn eerste slok dank ik de almachtige’’ .

Randy Wakiran geniet van zijn werk al gids (foto: Randy Wakiran)

Ooit hoopt Randy zijn eigen reisorganisatie te starten. “Je kan niet je hele leven bergen beklimmen, al zou ik dat zo lang mogelijk willen doen’’.

CORONA in Suriname

De corona crisis heeft uiteraard ook ingrijpende gevolgen voor het  toerisme in en naar Suriname. ‘’Na de covid crisis zullen we zien welke organisaties nog overeind zijn en verder kunnen. We gaan er alles aan doen om Suriname weer op de kaart te zetten”.
Leave a Reply