Blog: Tania van Velthuizen

Groenroodwit is er voor iedereen die reist door en naar Suriname. En voor iedereen die Suriname een warm hart toedraagt en het land dichterbij wil halen  en verder wil brengen. Vanaf 2013 lees je hier dan ook artikelen, blogs en interviews over (reizen door en naar) Suriname.  Vandaag start een nieuwe serie, te weten gastblogs waarin ‘gasten’ hun  liefde voor Suriname delen. Bijvoorbeeld met een project, een leuke ervaring, een initiatief of gewoonweg een aanbeveling of een leuk verhaal.

De serie start met een blog van Tania van Velthuizen, manager van Pejego Tours.  Zij noemt tien redenen om Suriname te bezoeken.  Wil je hier ook ‘gastbloggen’ over Suriname, stuur dan een mail naar René Hoeflaak,  rene.hoeflaak@upcmail.nl     

Gastblog Tania van Velthuizen: 

 10 redenen waarom ik denk dat jij  Suriname zou moeten bezoeken!

Tania van Velthuizen, manager Pejego Tours (foto: René Hoeflaak)
Tania van Velthuizen, manager Pejego Tours (foto: Tania van Velthuizen)

Suriname is een verborgen pareltje in Zuid-Amerika, met andere woorden tijdens je vakantie in Suriname kom je dagenlang geen andere toeristen tegen! Je zult gewoon genieten van de natuur in zijn puristische vorm! Bekijk wilde dieren van dichtbij, ga wandelen, kajakken en beleef meer avontuur! Ik tien punten vertel ik jouw waarom ik denk dat jij Suriname op je to-do lijstje moet zetten.


Suriname op jouw wensenlijst!

1. Sinds 2002 staat de binnenstad van Paramaribo op de Werelderfgoedlijst van UNESCO! Het historische centrum is een perfect voorbeeld van de verbinding tussen de Europese en de lokale cultuur. Al die oude coloniale houten gebouwen … als ze maar konden praten! Ik zou zeker vragen hoe het  leven was in de 16e en 17e eeuw, vooral voor vrouwen!

2. Sinds de jaren 70 heeft Suriname 11 natuurgebieden. De grootste is het Centraal Suriname Natuurreservaat dat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Met ongeveer 16.000 km2 aan fauna en flora inclusief de Raleigh vallen is het echt een bezoek waard! Helaas heb ik tijdens mijn aanwezigheid de beroemde fel gekleurde oranje vogel, Cock of the rock niet gezien, misschien niet het juiste seizoen?

Flamingo's in Suriname (foto: Tania van Velthuizen)
Flamingo’s in Suriname (foto: Tania van Velthuizen)

3. Suriname is voor 90% bedekt met het Amazone-regenwoud en is daarmee het groenste land ter wereld! De verscheidenheid aan wilde dieren is enorm! Bijvoorbeeld 400 verschillende soorten vogels en 74 soorten slangen! In mijn leven heb ik veel vogels en slangen gezien … psst slangen zijn niet mijn favoriete dieren! Ik kwam oog in oog te staan ​​met de tapir tijdens het kajakken op de Kabalebo rivier, hij probeerde de oevers van de rivier te beklimmen. Wauw, hij is enorm! Wist je dat hij het grootste zoogdier van Zuid-Amerika is? Suriname is ook de thuisbasis van de grootste reuzenotters ter wereld. Ik zag ze tijdens onze bootsafari in de Kaburi-kreek bij Apoera, maar van een afstand, ze laten je niet te dicht in de buurt komen!

4. Suriname heeft een multiculturele bevolking en dus veel keukens waar je uit kunt kiezen! Je kunt eten proeven uit India, China, Java, Brazilië, het Caribisch gebied, Afrika en natuurlijk de inheemse keuken der Indian. Maar de keuken van mijn moeder is de beste en je kunt daar  ook een grote verscheidenheid aan culturen proeven in proeven! Mijn ma is een  mix, tussen Indiaas met Creools


Tapir in de Surinaamse jungle (foto: René Hoeflaak)
Tapir in de Surinaamse jungle (foto: Tania van Velthuizen)

5. De -Must See- in de hoofdstad Paramaribo is de synagoge naast de moskee. Ik ging er zo vaak met toeristen naar toe, maar nu pas heb ik de beste plek gevonden om ze op 1 foto te krijgen! Als je de kans krijgt om de synagoge binnen te gaan, doe dat dan! De vloer is bedekt met wit zand .. dit geeft een uniek gevoel!

6. Als je een vogelliefhebber bent, dan is Bigi pan lake de -place to be- voor jou!  Ik zag duizenden vogels zoals de flamingo’s en de rode ibissen vanuit mijn hangmat! De vogels leven van de garnalen die zich verbergen in de wortels van de mangrovebomen.

7. Het Brokopondo Reservoir is even groot als de gemeente Utrecht in Nederland! De verschillende eilanden maken het een goede plek om te vissen en kajakken. Tijdens mijn vis reis op dit meer ving ik mijn eerste piranha !! Op de Babun-eilanden kwam ik oog in oog te staan ​​met een luiaard. Ze zijn zo schattig en erg relaxed!! Ik hoorde de brulapen in de verte! Het lijkt wel alsof de hele jungle trilt! Niet ver van het meer ligt Brownsberg, vanwaar je een goed uitzicht hebt op het prachtige Brokopondo meer!

Tania en co. voor het 'I love Su' monument in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)
Tania en co. voor het ‘I love Su’ monument in Paramaribo (foto: Tania van Velthuizen)

8. Boek een privétour als je buiten de gebaande paden wilt gaan! Vaar in een traditionele boot, maak indrukwekkende boswandelingen door de Amazone-jungle en kom oog in oog te staan ​​met dieren in het wild, zoals kaaimannen, luiaards, agouti’s en miereneters. Je kunt ook bergen beklimmen, zoals de Kasikasima en Voltz, maar als je knieën zwak zijn zoals de mijne, zou ik adviseren om het niet te doen! Bezoek Blanche Marie, de grootste waterval en ik kan je vertellen dat het in het regenseizoen onmogelijk is om over te steken! Loop door inheemse dorpen en zing mee terwijl de kinderen optreden. Ontmoet een Marron kapitein, zwem in de rivier, ontspan in de stroomversnellingen en bak je eigen cassavebrood in dorp Semoisi waar ik jaren geleden een stukje van mijn hart achterliet! Beweeg je heupen naar traditionele Surinaamse muziek terwijl je geniet van een vreugdevuur onder miljoenen sterren! Het gevoel van vrijheid dat ik elke keer ervaar als ik daarheen ga, is onbeschrijfelijk!

9. Als je met een beetje comfort in de jungle wilt verblijven, kies dan voor Danpaati of Anuala voor meer, zoals een airconditioning op je kamer, dan ben je bij BergenDal op het juiste adres! Optioneel is er kajakken, zoeven op de kabelbaan en historische wandelingen met een gids op de voormalige plantage.

Rotsen in de Boven-Suriname rivier aan de oever van de Danpaati River Lodge (foto: René Hoeflaak)
Rotsen in de Boven-Suriname rivier aan de oever van de Danpaati River Lodge (foto: René Hoeflaak)

10. Plaatsen die je kunt bezoeken in de buurt van Paramaribo zijn het Braamspunt-strand voor het spotten van zeeschildpadden en roze dolfijnen. Beide zijn de ervaring waard, maar houd er rekening mee dat je de zeeschildpadden niet stoort terwijl ze hun eieren leggen! Slaap in een koloniaal gebouw op een voormalige plantage in Frederiksdorp en luister naar de gids die je vertelt over de geschiedenis als suikerplantage. Als je echt vies wilt worden, rij dan met je eigen ATV-quad in de Savannah jungle! De Joden Savanne ligt ook niet ver van de hoofdstad en is bereikbaar per boot of auto. Zie daar een voormalige Joodse nederzetting en probeer de inscripties op de graven te lezen. Zorg ervoor dat je deze reis maakt met een gids zodat  het verhaal tot leven komt!

Heeft de bovenstaande informatie u ertoe aangezet om uw zomervakantie te plannen? Geef ons een belletje of contact ons zodat wij uw wensen kunnen laten uitkomen! Voor contactgegevens zie de contactpagina van Pejego Tours.

2 Comments

Leave a Reply