NO KWIK

NO KWIK25 augustus 2015: Suriname is rijk aan goud. Om goud van modder en zand te scheiden gebruiken vooral kleinschalige gouddelvers kwik. Een schadelijk middel dat vervolgens verdwijnt in de rivieren. Met alle schadelijke gevolgen van dien want veel dorpen in Suriname zijn afhankelijk van de visvangst. Langdurige inademing en blootstelling van kwik kan het zenuwstelsel en de hersenen aantasten Groenroodwit steunt NO KWIK NO KWIK zet zich in voor een kwikveilig(er) Suriname.

Door René Hoeflaak

Op een interactieve manier creëert NO KWIK onder kinderen, jongeren en ouderen bewustwording over de gevaren van en  oplossingen voor kwikvervuiling voor mens, natuur en dier. Inmiddels heeft de organisatie 21.689 supporters.  Vorige week ontving ik in mijn mailbox een nieuwsbrief over een bezoek van het het NO KWIK Educatieteam op 3 augustus aan het dorp Apetina in het resort Tapanahoni van het district  Sipaliwini. Een uur vliegen vanaf Paramaribo.  Hieronder een samenvatting van de nieuwsbrief.

Cassave, wild en fruit 

Het dorp Apetina werd begin jaren 40 gesticht en ligt aan de Tapaoni rivier. Bij goed weer kan men een goed beeld krijgen van de goudmijnen en de impact van deze mijnen op het tropisch regenwoud. Volgens de 75-jarige granman ondervinden de bewoners van het dorp hinder van de goudwinningsactiviteiten die rond het dorp plaatsvinden zo is te lezen in de nieuwsbrief van NO KWIK.  Het liefst zou de granman meer informatie en hulp krijgen vanuit verschillende organisaties, om ervoor te zorgen dat er in ieder geval veiliger met kwik wordt omgegaan. Zijn geliefde dorp en haar inwoners leven immers van visvangst, van het voedsel en van al het andere goede dat de natuur hen biedt. Het dieet van de Wayana’s bestaat voornamelijk uit cassave, wild en fruit (bacoven en sinaasappelen) , aldus NO KWIK.

Goudkoorts 

NKLOGOOp de site van NO KWIK zijn diverse filmpjes te zien over onder meer de geschiedenis van de goudkoorts in Suriname en de nadelige gevolgen ervan voor de volksgezondheid.  Om de kinderen van Apetina bewust te maken van het steeds groter wordende probleem rondom kwikvervuiling, heeft het No Kwik Educatie Programma een aantal educatieve spelletjes ontwikkeld en cadeau gedaan aan de school. Zo worden de kinderen op een speelse en voor hen pakkende manier op de hoogte gebracht van de gevaren van en de oplossingen voor het kwikgebruik, in de hoop dat ZIJ het in de toekomst anders zullen doen.

Educatiepakketten

Samen met Stichting Suwama / De Groene School heeft het No Kwik Educatie Team tevens op 28 juli 2015 in Brokopondo Centrum een bezoek gebracht aan de leerkrachten van Brokopondo en omgeving. Deze leerkrachten hebben van zowel de Groene School als van het No Kwik Educatie Programma voor iedere school educatiepakketten ontvangen waarmee de leerkrachten interactief bezig kunnen zijn met de leerlingen.

One Comment

Leave a Reply