Spookambtenaren

Suriname, ministerie van Regionale Ontwikkeling aan de Rooseveltkade in Paramaribo (foto: www.gov.sr)
Suriname, ministerie van Regionale Ontwikkeling aan de Rooseveltkade in Paramaribo (foto: www.gov.sr)

2 september 2015: ‘het moet niet zo zijn dat je overheidsgeld ontvangt, maar niet werkt. Nu zitten wij echter op een kruispunt om een bepaald verleden los te laten’ aldus Minister André Dikan van Regionale Ontwikkeling woensdag in de Ware Tijd.

Door René Hoeflaak

De minister zal ambtenaren van zijn ministerie die thuis zitten schriftelijk oproepen en niet toestaan dat mensen die niet werken salaris ontvangen. “Ik zal geen spookambtenaren dulden. Guyaba ten en ook de winti waai, lanti pai cultuur zijn voorbij”, aldus de minister in een gesprek met de redactie.

Voorganger(s) van Dikan nam(en) bijna 1.400 ambtenaren in dienst zonder dat daar geld voor was gereserveerd. Dikan zal iedereen die in dienst is van het ministerie oproepen . “Als je wordt opgeroepen en je wil niet werken wordt het salaris stopgezet. Dan zal je met verlof buiten bezwaar moeten gaan”, aldus de bewindsman. Hij overweegt om overtollig personeel in te zetten voor schoonmaak en bewaking van de markt en hoopt ook een deel van zijn werknemers te kunnen plaatsen in het bedrijfsleven.

De bewindsman verzekert dat bij de uitvoering van zijn maatregelen de wet zal volgen en geen onderscheid te zullen maken tussen mensen in tijdelijke of vaste dienst. Dikan zegt dat het in dienst nemen van extra personeel rond de verkiezingen niet nieuw is. Zijn partij BEP heeft in 2005, bij het aantreden van Venetiaan-II, het ministerie overgenomen met tweeduizend ambtenaren die binnen een jaar in dienst waren getreden.

One Comment

Leave a Reply