Stuwmeer: zorgen

Februari 2014: Brokopondo Stuwmeer (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014: Brokopondo Stuwmeer (foto: René Hoeflaak)

6 september 2015: de Surinaamse Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen acht de situatie op het Brokopondo stuwmeer anarchistisch en een gevaar voor de nationale veiligheid. Hij doelt hiermee op de activiteiten en het toenemend aantal skalians (drijvende goudfabrieken), zo is te lezen in een artikel in Starnieuws vandaag.

Door René Hoeflaak

Dodson vindt dat het centraal gezag wordt ondermijnd maar garandeert daarbij dat het stuwmeer een beschermd gebied wordt. Hij was  vrijdag op het stuwmeer om persoonlijk de activiteiten van tenminste acht skalians stop te zetten.

Het uitgestrekte meer is niet alleen een trekpleister voor vissers en toeristen. Er zouden ook zich ook 15 skalians bevinden. Bewoners uit het gebied sloegen al jaren geleden alarm. De skalians zuigen materiaal van de bodem om goud uit te halen met als gevolg:  geel en troebel water.  Dodson doet in Starnieuws ook een beroep de bewoners zelf.  ‘De dorpen klagen weliswaar over de skalians maar er worden hand- en spandiensten verricht door hun eigen mensen. Eigenlijk worden de eigen mensen uitverkocht. Dat gaat rigoureus aangepakt worden’

Maatregelen

Volgens Dodson gaat de aanwezigheid van de skalians gepaard met allerlei malversaties. ‘Ik sta er versteld van dat personen concessies hebben die tot in rivieren, meren en kreken lopen,’ aldus Dodson in Starnieuws.  ‘Ik heb ook begrepen dat men zich sommige plekken heeft toegeëigend’

De namen achter de skalians zijn doorgaans onbekend. Dodson onthulde een aantal namen en liet  brieven achter voor de geïdentificeerde eigenaren. ‘Zij moeten hoogstpersoonlijk aanwezig zijn. We gaan niet dealen met vertegenwoordigers of tussenpersonen,’ zegt Dodson resoluut. ‘Als ze niet komen hebben we groen licht voor het treffen van ernstige maatregelen.’ Over de inhoud van de maatregelen wil Dodson tegen Starnieuws niet veel kwijt.

Leave a Reply