Topmaand Zanderij

KLM vliegtuig op luchthaven Zanderij (foto: René Hoeflaak)
KLM vliegtuig op luchthaven Zanderij (foto: René Hoeflaak)

22 september 2015: De maand juni was een topmaand voor de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven, in de volksmond Zanderij. Een recordmaand zelfs. Want voor het eerst in haar geschiedenis heeft het Surinaamse vliegveld in een maand vijfhonderd overstappende passagiers verwerkt zo meldt De Ware Tijd maandag .

Door René Hoeflaak

Gerard Brunings, luchtvaartadviseur van de President is opgetogen “Dat haalden we voorheen niet eens in een jaar tijd. Het begint te gaan in de richting waar we naar toe gewerkt hebben: Suriname kan een hub zijn binnen de luchtvaart”, aldus  Brunings in De Ware Tijd.

Het aantal van vijfhonderd kan zo maar oplopen. Want vanaf 25 augustus doet ook de Braziliaanse vliegmaatschappij GOL Zanderij aan met vluchten op dinsdag en zaterdag van en naar Belem in Brazilië.

Belangrijke stap

GOL is hiermee 6e internationale luchtvaartmaatschappij die Paramaribo aandoet.  De komst van GOL, één van Brazilië ‘s belangrijkste vliegmaatschappijen, ziet Brunings als een belangrijke stap in de groei van de Surinaamse luchthaven. “De groei vindt sneller plaats dan wij gedacht hadden”, aldus Brunings, daarbij verwijzend naar  het feit dat zowel Air-France KLM als Delta Airlines van de Verenigde Staten ook aandelen hebben in GOL.

In 1928 vertrokken en landden de eerste internationale vluchten van en naar Suriname. Zaterdag raakte op het Pengel vliegveld een KLM passagierstoestel bij het taxiën een vleugel van een SLM toestel. Er vielen verder geen gewonden maar het incident had wel aanzienlijke vertraging tot gevolg.

One Comment

Leave a Reply