Rajendre Khargi vandaag beëdigd tot Surinaamse ambassadeur in Nederland

Na tien jaar heeft Suriname weer een ambassadeur in Nederland. Want vandaag werd de heer Rajendre Khargi beëdigd als buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van Suriname.

Nederland en Suriname

Door René Hoeflaak

De officiële benoeming van de ambassadeur past in de wensen van zowel Nederland als Suriname om de moeizame relatie tussen beide landen weer te herstellen. Khargi, geboren in 1955, is de eerste ambassadeur die is benoemd tijdens de regering Santokhi/Brunswijk.

Diaspora

Uw voornaamste taak is het behartigen van de nationale belangen van de Republiek Suriname. Geen ander belang is derhalve groter. Van u wordt ook verwacht het betrekken van de kennis, kunde en kapitaal van de Surinamers in de diaspora, bij de ontwikkeling van ons geliefd Suriname.” aldus president Santokhi tijdens de beëdiging vandaag op het presidentieel paleis in Paramaribo

Rajendre Khargi
Rajendre Khargi (bron: Wikipedia)

De laatste ambassadeur in Den Haag voor Suriname was Urmila Joella-Sewnundun (2006-2010). Tijdens de regeringen Bouterse tussen 2010 en 2020 was Suriname alleen met een zaakgelastigde in Nederland vertegenwoordigd.

Afgezant van de Surinaamse president

Behalve vertegenwoordiger van het land, is ambassadeur Khargi ook officiële afgezant van de president, zo is te lezen op Starnieuws. Een van de taken van de nieuwe ambassadeur is het opzetten van het Diaspora Instituut. Khargi heeft voor de benoeming zijn Nederlandse nationaliteit verruild voor de Surinaamse nationaliteit.

Khargi werkte in de jaren tachtig onder meer voor het persbureau ANP als chef voor Amsterdam, en redacteur en correspondent voor de Cariben en Midden-Amerika. Daarnaast vervulde hij adviesfuncties voor onder andere de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking en diverse NGO’s.