Suriname ondersteunt toerismesector met Toerismewet

Er komt een Toerismewet in Suriname. De Surinaamse minister van Toerisme, Albert Jubithana, wil deze wet dit jaar nog goedgekeurd hebben. Het doel van de wet is de toerismesector te ondersteunen. Daarnaast zullen ook de districtscommissarissen worden ingezet om het (lokaal) toerisme te gaan promoten. 

Door René Hoeflaak

In een artikel in de Ware Tijd geeft de minister aan dat de toerismesector al lang wacht op een wet die de beroepsgroep ondersteunt. Volgens de minister zal een basis voor de sector worden vastgesteld. Wat daar exact mee wordt bedoeld is niet duidelijk.

Maart 2016: boten wachten op toeristen en andersom in Atjoni (foto: René oeflaak)

De wet houdt ook in dat een toerismeautoriteit wordt opgericht en de adviezen van de Staatsraad worden in de wet meegenomen. Ook worden de districtscommissarissen ingezet om lokaal toerisme aan te jagen. De eerste gesprekken met districtscommissarissen zijn al gevoerd.

Lokaal toerisme in Suriname

Het toerisme staat sinds de uitbraak van de coronacrisis zwaar onder druk in Suriname. Touroperators stopten en gidsen verloren hun inkomsten, stapten over naar een ander beroep of creëerden zelf andere bronnen van inkomsten. Indien dat tenminste mogelijk was. Lees hier het artikel over toergids Winston Burleson.

Binnenland Suriname
Binnenland Suriname (foto: René Hoeflaak)

In de Ware Tijd is verder te tezen dat Errol Gezius, secretaris van de United Tourguides Suriname, erg blij is met de toekomstige wet. Ook hij wijst daarbij op het belang van lokaal toerisme en de bewustwording van Surinamers om zelf in eigen land te reizen. ”De districtscommissariaten hebben hierin een belangrijke rol” aldus Gezius.

Groenroodwit blijft het volgen.

Interesse in een reis naar Suriname? En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.