Winston Burleson: van toergids naar creatief ontwerper

Net als veel andere Surinaamse toergidsen verloor ook Winston Burleson zijn baan door de COVID crisis. Maar het bracht hem noodgedwongen ook een nieuwe uitdaging. Namelijk het ontwerpen, maken en verkopen van houten (gebruik)artikelen. Van hands free dispensers, barkrukken tot en met baddoekrekken. Groenroodwit sprak met de altijd goedlachse en optimistische Burleson ‘’Je zegt het en ik maak het”

Door René Hoeflaak

‘’Ik dacht COVID heeft mij brodeloos gemaakt, maar ik zal COVID ook gebruiken om weer geld te verdienen’’ aldus Winston aan het begin van ons gesprek. En dus begon hij bij de uitbraak van de pandemie met het maken van houten handsfree sanitizers. Met succes. Want er was veel vraag naar. En Winston kreeg verzoeken om ook andere produkten en voorwerpen te ontwerpen en te maken.

 

Hands free dispenser Suriname
Handsfee dispenser (foto: Winston Burleson)

 

En dus volgde andere artikelen. Barkrukken, stoelen, baddoekrekken, ringen, horlogebanden, toiletrolhouders, noem maar op. Allemaal van hout. ‘’ik ben geïnteresseerd in alles wat van hout gemaakt kan worden. Soms komt er midden in de nacht een idee bij mij op, sta ik op en ga ik naar mijn werkplaats.’’

Winston houdt van hout

Kwaliteit en duurzaamheid zijn volgens Winston de belangrijkste criteria bij het maken en ontwerpen van zijn produkten. Er komt geen spijker aan te pas. ’’alles wordt geschroefd en gelijmd. En vervolgens gedroogd in de zon. Ik leer van hout, hoe het ademt, leeft, denkt en hoe het krom trekt’’ zo lacht Winston. Voorlopig houdt hij het dan ook bij houten produkten.

 

Badhanddoekrek
Baddoekrek (foto: Winston Burleson)

Ervaring in de reissector in Suriname

Zijn nieuwe leven als creatief ontwerper, bevalt Winston zichtbaar. Hij heeft de smaak te pakken. Ook na de COVID crisis gaat hij er ‘’100 procent zeker’’ mee door. Bij voorkeur in combinatie met een job in  de reissector . Winston heeft immers een vracht aan ervaring. Of dat als toergids zal zijn, is nog maar de vraag. Want dagen van huis, dat ziet Winston niet meer zitten . ‘’het houtwerk levert weliswaar meer stress op, maar is uitdagender. Ik leer dagelijks en betaal lesgeld . Als toergids vertel je gewoon wat je weet’’

 

Winston Burleson
Winston Burleson heeft beet (foto: collectie Winston Burleson)

Dromen realiseren

Zijn artikelen en ontwerpen verkoopt Winston via Marktplaats of Facebook. De vraag neemt toe en hij moet zelfs mensen teleurstellen. ‘’Ik doe alles alleen. Het moet wel leuk blijven. Voor mij staat plezier voorop. Wat ik verdien, investeer ik’’. Vooralsnog bedenkt en ontwerpt Winston zijn produkten zelf. Maar dat is aan het kantelen. ‘Ik denk nu steeds meer: als je een droom hebt, gaan wij een manier vinden om het te maken. Je zegt het en ik maak het, zo simpel is het’’

Krukken
Barkrukken (foto: Winston Burleson)

 

De produkten van Winston Burleson zijn vooralsnog te zien op Marktplaats en Facebook . Heb je interesse en/of wil je bestellen: bel dan met nummer 8562668 of stuur een whatsapp bericht.

Werk in uitvoering in Suriname
Werk in uitvoering bij Winston (foto: Winston Burleson)