Surinaamse kersen op Saba: alternatief voor zware wandelingen

Er komt een Botanische tuin  op Saba. De plek moet uitgroeien tot een attractie voor zowel bewoners van het eiland als bezoekers. Met lokale fruitbomen zoals de guave, mango, Surinaamse kersen, banaan, cashew, zuurzak, broodvrucht, ruwe schilcitroen en mammee appel.

 

Surinaamse kers op Saba
Surinaamse kersen (foto: www.surinamcooking.com )

Door René Hoeflaak

De Saba Botanical Garden wordt aangelegd door de Saba Conservation Foundation (SCF)  in het dorpje Windwardside, naast het terrein van het Harry L. Johnson Museum en wordt gefinancierd door het Openbaar Lichaam Saba. Naast de eerdergenoemde fruitbomen,  zullen ook geneeskrachtige bomen worden geplant. Zoals de aloë en de maringaboom. Dit is te lezen in onder meer een artikel op de website dossierkoninklijkrelaties.nl

 

Saba
2 december 2019: Windwardside, Saba, Harry L. Johnson Museum (foto: René Hoeflaak)

Bewoners en toeristen op Saba voorlichten

Volgens SCF directeur Kai Wulf wordt de tuin een dwarsdoorsnede van bekende planten en oude vergeten bomen, zo is verder te lezen. ‘’Het belangrijkste doel is om bewoners en toeristen  voor te lichten  over onze bomen en planten. Het delen van kennis zal helpen om de biodiversiteit van het eiland te behouden´´

Prinses Beatrix bezocht Saba in december 2019 en onthulde toen bij de toekomstige tuin- achter de trail shop- een bord waarop de verschillende planten worden getoond. Volgens SCF bestuurslid heeft de Botanical Garden tot doel het natuurlijke erfgoed van Saba te behouden maar zal het ook bijdragen aan de groene identiteit.

Saba
Saba, Windwardside, 3 december 2019 (foto: Rene Hoeflaak)

Toeristen naar Saba lokken

Volgens gedeputeerde Zagers zal de Botanical Garden meer toeristen naar Saba lokken. Hij vindt het bovendien een mooi alternatief voor hen die de hikingtrails te zwaar vinden. Zagers: ”De Botanical Garden biedt de mogelijkheid je onder te dompelen in de natuur van Saba

Saba
Saba, ingang Trail Shop, (foto: René Hoeflaak)