Insel Air

Foto: www.comitekoninkrijksrelaties.org
Foto: www.comitekoninkrijksrelaties.org

24 december 2017: wederom veel aandacht voor  de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air de afgelopen  week in de Surinaamse en Antilliaanse pers.  De maatschappij verzorgt sinds 2006 vliegverbindingen tussen onder meer Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint-Maarten en Suriname. Vanaf eind 2016 verkeert Insel Air echter in grote financiële problemen.

Door René Hoeflaak

Ondanks financiële steun van de Curaçaose overheid werd de lijndienstverbinding tussen Curaçao en Paramaribo in maart van dit jaar geschrapt. Honderden passagiers met een ticket  raakten hierdoor gedupeerd.

In augustus slaagde Insel Air erin om tot een akkoord te komen met schuldeisers. De maatschappij kreeg een jaar de tijd om – in afgeslankte vorm-  orde op zaken te stellen. En zo kondigde oprichter Edward Heerenveen eind augustus in de Ware Tijd aan dat Insel Air ook weer naar en van Suriname zou gaan vliegen.

19 december 2017: persconferentie van minister Miranda van Transport over de situatie rondom Insel Air (bron foto: Leroy Troon; Starnieuws)
19 december 2017: persconferentie van minister Miranda van Transport over de situatie rondom Insel Air (bron foto: Leroy Troon; Starnieuws)

Lijndienstregeling Suriname-Curaçao hervat

Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Er was veel overleg op ministerieel  niveau tussen Suriname en Curaçao over de afwikkeling van schulden en technische zaken nodig voordat Suriname definitief groen licht gaf voor de hervatting van de lijndiensten.

Na een maand met tegenstrijdige berichten over de definitieve hervattingsdatum van de lijndienst kondigde Insel Air op 16 december zelf op haar website aan dat de lijndienstregeling tussen Curaçao en Suriname met ingang van 18 december 2017 wordt hervat.

Pakket maatregelen

En zo vliegt Insel Air dus nu weer 2 keer per week, op maandag en vrijdag, heen en weer tussen Paramaribo en Curaçao (met eventuele aansluiting op Aruba en Bonaire).  Althans voor zolang het duurt. Want tijdens een druk bezochte persconferentie in Paramaribo afgelopen dinsdag liet de Surinaamse minister van Transport, Miranda, doorschemeren dat de toestemming  voor de lijndienst slechts voor een periode van twee weken was afgegeven ‘om reizigers niet te duperen en omdat er nog een pakket van maatregelen genomen dienen te worden’ zo is te lezen in Starnieuws. Wordt vervolgd.

Klik hier voor de volledige en actuele dienstregeling van Insel Air.

Leave a Reply