Klimaatconferentie

Isadou, februari 2017 (foto: René Hoeflaak)
Isadou, februari 2017 (foto: René Hoeflaak)

8 november 2017: deze week is in het Duitse Bonn de 23e klimaatconferentie van start gegaan. Ook Suriname is op de conferentie vertegenwoordigd. Suriname wil tijdens de conferentie aandacht  vragen voor de negatieve gevolgen van de klimaatverandering voor de Surinaamse natuur.

Door René Hoeflaak

Suriname wil haar status als meest bosrijke land ter wereld (94 % van haar oppervlakte bestaat uit bos) graag behouden maar heeft wel (financiële) steun en hulp nodig voor programma’s en projecten die de bedreigingen van de bosrijke natuur tegengaan.

Suriname behoort tot de 10 meest kwetsbare landen in de wereld als gevolg van de negatieve effecten van klimaatverandering, zo is te lezen in Starnieuws deze week.

Danpaati, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)
Danpaati, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)

Houtkap

Bomen zijn belangrijk voor de natuurlijke opslag van uittstootgassen zoals CO2. Het voorkomen van verdere ontbossing en houtkap is daarom een van de belangrijkste preventieve klimaatmaatregelen. Commerciële houtkap ten behoeve van de mijnbouw is de grootste bedreiging voor het Surinaamse bos, zo is te lezen in een artikel van One World  uit 2016.

One World meldt een bruto ontbossing van ruim 90.000 hectare (zo’n 135.000 voetbalvelden) tussen 2000 en 2014 in Suriname.

Tentoonstelling

De Surinaamse delegatie in Bonn wordt geleid door Presidentieel adviseur Winston Lackin. Later deze week zal ook de ambassadeur van Suriname in Parijs, Reggy Nelson, bij delegatie aansluiten. Tijdens de conferentie is in Bonn ook een tentoonstelling  waar culturele rijkdommen en toeristische trekpleisters van Suriname worden getoond

Leave a Reply