Schoon drinkwater

Commewijne, november 2014 (foto: René Hoeflaak)
Commewijne, november 2014 (foto: René Hoeflaak)

7 oktober 2017: ‘alle bewoners van het district Commewijne zullen binnen 2 jaar worden voorzien van schoon drinkwater’ aldus Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij N.V. (SWM) vorige week. Hij zei dit op 28 september 2017 na de ondertekening van een contract met de Belgische Watergroep, de grootste drinkwatermaatschappij van België.

Door René Hoeflaak

Het contract voorziet in de realisatie van een drinkwaterproductiecentrum te Commewijne in het gebouw van het ministerie van Financiën.  Het project kost 6,8 miljoen euro. Een bedrag dat voor een groot deel zal worden voldaan met een lening. Minister Hoefdraad van Financiën was een van de ondertekenaars van het contract met de Belgen.

Februari 2017, noord- Commewijne, nabij Johanna Margaretha (foto: René Hoeflaak)
Februari 2017, noord- Commewijne, nabij Johanna Margaretha (foto: René Hoeflaak)

Anderhalf jaar

De bouw van het drinkwatercentrum duurt anderhalf jaar en start in februari  2018. Volgens Oosterling zal dit project de overheid enorm veel geld besparen, omdat de watertrucks niet meer nodig zijn. Het nieuwe drinkwaterproductiecentrum heeft een capaciteit om 500 kubieke meter water per uur te maken met de mogelijkheid tot verruiming, zo is te lezen in Dagblad De West.

Een eer 

Sammy Wuyts, directeur Algemene Zaken van de Watergroep België, noemde het een eer om  Suriname te ondersteunen bij de voorziening van drinkwater. De Watergroep was immers een eeuw geleden opgezet om  achtergestelde gebieden in België te voorzien van water. Anno 2017 voorziet de Watergroep 3 miljoen Belgische huishoudens van water. Het Belgische bedrijf zal de medewerkers van SWM ook trainen.

De samenwerking tussen de Belgen en SWM staat niet op zichzelf. Eerder werkte Suriname met de Watergroep samen in een project in Galibi.

Luxe

Ingrid Karta-Bink, volksvertegenwoordiger uit Commewijne laat Dagblad de West weten blij te zijn  dat de regering het drinkwaterprobleem in Commewijne aanpakt. Vorig jaar noemde ze schoon drinkwater in Commewijne nog een luxe. Maar ze is past echt tevreden als de regering daadwerkelijk het benodigde geld hiervoor vrijmaakt, zo is te lezen in Dagblad de West.

Leave a Reply