Start Trainingscentrum

SOC15 september 2017: een belangrijk moment morgen voor de Surinaamse sport. Want om 11.00 uur Surinaamse tijd start in Paramaribo de bouw van een nieuw Olympisch Trainingscentrum, zo kondigde het  Surinaams Olympisch Comité (SOC) gisteren aan.  

Door René Hoeflaak

Middels een vernieuwde aanpak in samenwerking met de lidbonden, moet aan onze topsporters betere faciliteiten worden aangeboden om zich optimaal te kunnen voorbereiden op deelname aan internationale evenementen’ aldus het comité in een persverklaring.

Het SOC – erkend in 1960- is ervan overtuigd dat het trainingscentrum een grote bijdrage zal leveren bij het klaarmaken van onze atleten en nationale  om betere resultaten te behalen, zo is verder te lezen.

Fase 1 van de bouw is de opzet van een gymzaal en een behandelruimte voor sportmedische begeleiding. In de daaropvolgende fase  zal een multipurpose sporthal worden (af)gebouwd die ruimte biedt aan onze nationale selecties ter voorbereiding op internationale deelname.

Atleet Wim Esajas (foto: Wikpedia)
Atleet Wim Esajas (foto: Wikpedia)

PASO

De financiële middelen voor de bouw zijn beschikbaar gesteld door de PASO  (Pan-Amerikaanse Olympisch Comité).

Het startsein voor de bouw van het Olympisch Training Centrum zal zijn op zaterdag 16 september om 11.00 uur op het terrein van het SOC aan de  Letitia Vriesdelaan in Paramaribo. Daar is ook het vorig jaar geopende Sportmuseum te vinden. Interessant voor iedereen die geinteresseerd is in de Surinaamse sportgeschiedenis.

Suriname op de Olympische Spelen

Atleet Wim Esajas zou  in 1960 in Rome als eerste en enige Surinaamse deelnemer aan  de Olympische Spelen van Rome uitkomen op het  onderdeel  800 meter hardlopen. Door een misverstand tussen Esajas en het SOC  verscheen hij echter niet op tijd aan de start. Jarenlang ging het verhaal dat Esajas zich zou hebben verslapen. De oorzaak lag echter in een communicatiefout. Esajas werd twee weken voor zijn overlijden –  in april 2005- gerehabiliteerd door het SOC.

De bekendste Surinaamse deelnemer aan de Olympische Spelen is uiteraard Anthony Nesty.  In 1988 haalde Nesty (1967) in Seoul op de 100 meter vlinderslag een gouden medaille. Vier jaar later pakte hij brons. Hardloopster Letitia Vriesde vertegenwoordigde Suriname op maar liefst vijf Olympische Spelen.

 

Leave a Reply