Nederland draagt nieuwe ambassadeur voor in Suriname

Nederland heeft vijf nieuwe ambassadeurs voorgedragen voor de regio Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. Ook voor de standplaats Paramaribo in Suriname. Het gaat om Walter Oostelbos, nu tijdelijk waarnemend plaatsvervangend ambassadeur in Ankara.

Door René Hoeflaak

Oostelbos is bekend in Suriname. In 2018 was hij tien maanden plaatsvervangend Chef de Poste van de Nederlandse Ambassade in Paramaribo. De benoeming is pas definitief na goedkeuring door gastland Suriname.

Februari 2014: Nederlandse ambassade in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)

 

De voordracht door minister Wopko Hoekstra van Buitenlandse Zaken is eind januari  bekend gemaakt in een persbericht op de website van de Nederlandse rijksoverheid. Net als vier andere ambassadeursbenoemingen. Zoals die in Panama, Colombia, Peru en Trinidad en Tobago.

Nederland en Suriname

Ankara

Oostelbos is nu nog tijdelijk waarnemend plaatsvervangend ambassadeur in Ankara, Turkije en vervulde eerder diplomatieke posten in Polen, Tunesie, New York, Saoedie Arabie.. Oostelbos volgt in Suriname ambassadeur Henk van der Zwan op, vanaf 2020 actief in Suriname. Eerst als tijdelijk zaakgelastigde en vanaf februari 2021 als ambassadeur. Een benoeming die volgde na ontdooiing van diplomatieke kilte tussen de Nederland en Suriname. Nederland was tussen 2017 en 2021 in Suriname vertegenwoordigd met slechts een zaakgelastigde. Tussen 2010 en 2021 was er geen Surinaamse ambassadeur in Nederland.