Rising Sun Winery wil Surinaamse inheemse wijn graag exporteren naar Caribisch gebied en Nederland

Amania Benito is eigenaar en oprichter van het Surinaams wijnbedrijf NV Rising Sun Winery and More. Producent van wijn, gemaakt van Surinaamse kruiden, lianen, vruchten en groenten. Zijn ambitie is om de Surinaamse wijn te exporteren naar onder andere het Caribisch gebied en Nederland.

foto: Rising Sun Winery

Door René Hoeflaak

‘’Het idee om wijn te maken is afkomstig van mijn vrouw, een inheemse, wiens voorouders altijd gewend waren dezelfde drank te maken maar dan in een heel kort proces van een week tot 2. Deze drank wordt gemaakt volgens de inheemse voorbereidingswijze, die wij nog steeds hanteren en werd gedronken bij speciale feestelijke gelegenheden. Een drank met uitsluitend puur Surinaamse grondstoffen’’ aldus Amania Benito aan het begin van ons gesprek.

Deze inheemse drank inspireerde Benito tot het maken van wijn en de oprichting van nv NV Rising Sun Winery and more bijna tien jaar geleden. ‘’het proces van deze inheemse drank ben ik verder gaan bestuderen, onderzoeken en experimenteren en vormt uiteindelijk de basis voor ons huidige wijnaanbod’’.

Rising Sun Winery
Amania Benito (foto: Amania Benito)

48 wijnsoorten, loods in Wanica

Het aanbod van Rising Sun Winery bestaat inmiddels uit meer dan 48 wijnsoorten, allemaal gebaseerd op Surinaamse ingrediënten met een maximaal alcoholpercentage van 15 procent. De vruchten en andere grondstoffen worden gekocht van agrariërs in zowel de stad als het binnenland van Suriname. Sommige grondstoffen worden diep in het oerwoud gehaald/geoogst en vervolgens in een loods in Leiding, district Wanica verwerkt tot wijn.

Het hele productieproces duurt ongeveer anderhalf jaar, inclusief het rijpen in tonnen en bottelen in de loods. ‘’We hebben zelf nog geen eigen plantage, maar in de toekomst willen wij ook onze eigen vruchten kweken. Suriname is een tropisch land met vele vruchten en dus uitdagingen. Ons motto is ‘we do wine with health benefit’. Ofwel onze wijnsoorten smaken niet alleen lekker maar verbeteren ook de mentale en fysieke gezondheid. Als v.b een afrodisiacum, detoxen en/of een opkikkertje. Voor iedere gelegenheid hebben we een wijnsoort’

Familiebedrijf. Uitbreiding naar Antillen

Rising Sun Winery is een familiebedrijf en heeft op dit moment bijna twintig mensen in dienst, al dan niet in deeltijdfunctie. Jaarlijks produceert de Surinaamse wijnproducent tussen de 10 en 20 duizend flessen wijn, afhankelijk van de oogst. Volgens de ambitieuze Amania Benito blijft het niet bij de huidige 48 wijnsoorten en de huidige productieaantallen. ‘’we willen graag uitbreiden. Zowel in de lokale binnenlandse Surinaamse markt als in het buitenland, bijvoorbeeld en bij voorkeur met export naar Nederland,Nederlandse Antillen en Caraïbisch gebied. Wij hebben daar marktonderzoek gedaan. Onze wijn zal daar goed in de smaak vallen’’.

Vertrouwen in eigen Surinaamse producten

Benito gelooft in de kansen en exportmogelijkheden van Surinaamse producten in het buitenland zoals zijn eigen wijn. ‘’Suriname is teveel een importland. Van nature heeft men meer vertrouwen in buitenlandse producten. Terwijl het land beschikt over vele goede en eigen producten en grondstoffen’

De Rising Sun Winery heeft een aantal eigen verkooppunten. De bekendste en grootste winkel is te vinden aan de Waka Pasi aan de rand van de Palmentuin in Paramaribo. ‘’met buitenterras, waar je ook onze lekkere cocktails kan proeven, gemaakt van onze wijn. Onze wijn is ook te koop in enkele slijterijen’’ voegt Benito er aan toe. Een fles van 750 ml. kost tussen de 10 en 15 euro.

foto: Rising Sun Winery

Verloskundige en hulp

Naast het aansturen van hun wijnbedrijf zijn Amania Benito en zijn echtgenote in het dagelijks leven ook nog werkzaam als verloskundige en verpleegkundige. Het is de vraag hoe lang dat nog valt te combineren. Zeker met de groei die Rising Sun Winery nu doormaakt. Hij sluit ons gesprek dan ook af met een dringende oproep ‘’ We willen ons productieniveau- en proces naar een hoger en internationaler niveau tillen. Iedereen die ons daarbij serieus en met liefde wil helpen, is welkom voor een gesprek’’