India beloont Suriname met medicijnen

India doneert Suriname deze week voor ruim een half miljoen euro aan medicijnen. Dit als beloning voor het feit dat Suriname de officiële Indiase normering van medicijnen, Indian Pharmacopoeia, erkent als wereldstandaard.

Door René Hoeflaak

In december 2019 was Afghanistan het eerste land dat Indian Pharmacopoeia (IP) als wereldstandaard erkende. Daarna volgden Ghana, Nepal en Mauritius. En nu dus Suriname, als vijfde land. De toezegging van Suriname was al gedaan op 5 juni jl. tijdens een staatsbezoek van President Santokhi aan India.

Symbolische doos met medicijnen. Gratis voor Surinaamse bevolking

Gisteren werd de erkenning officieel met een formele ceremonie waarin de Indiase ambassadeur in Suriname Shankar Balanchandran een symbolische doos met medicijnen overhandigde aan onder meer Amar Ramadhin, de Surinaamse minister van Volksgezondheid en President Santokhi. Die benadrukte dat de banden tussen India en Suriname na het staatsbezoek zijn verbeterd en dat de gedoneerde medicijnen gratis en efficiënt ter beschikking worden gesteld aan de Surinaamse bevolking.

Foto: https://chemindigest.com/

Export medicijnen naar Suriname

De erkenning van Suriname van de Indiase medicijnenstandaard biedt India de kans om algemene- en betaalbare medicijnen naar  Suriname te exporteren en trekt mogelijk ook Indiase investeerders aan om in Suriname  productiebedrijven voor medicijnen op te zetten.

Staatsbezoek India
Officiële ondertekening Memorandum of  Understanding tussen Indian Pharmacopoeia en de Surinaamse Minister van Volksgezondheid op 5 juni 2023 tijdens Staatsbezoek (foto: www.ipc.gov.in)

Hulp van India aan Suriname

In een persbericht op onder meer Facebook wijst de Indiase Ambassade in Suriname op de warme banden tussen beide landen en dat India als een van de eerste landen Suriname bijstond bij overstromingen in 2017 en 2018 en dat het ook 250.000 USD beschikbaar zal stellen voor projecten die bescherming bieden tegen overvloedige regenval.  Lees hier meer artikelen over gezondheidszorg in Suriname.

 

.