Het KNMI en Meteodienst Suriname breiden samenwerking uit

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en de Meteodienst  Suriname (MDS) breiden hun samenwerking uit. Volgens het KNMI levert Suriname door haar unieke ligging en goede kwalitatieve weermetingen een belangrijke bijdrage aan meteorologisch onderzoek in de wereld en aan het inzicht in klimaatverandering. De Surinaamse weermetingen zijn volgens het KNMI interessant voor de hele wereld. Ook om andere redenen.

Door René Hoeflaak

Regen in Suriname (foto: René Hoef;aak)

Deze week was een delegatie van het KNMI op bezoek in Suriname. Onder meer voor een ontmoeting met de Surinaamse president Santokhi en de Surinaamse Minister van Openbare Werken om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen.

Door haar ligging ten noorden van de evenaar, op de grens van het  noordelijk en zuidelijk halfrond is Suriname uniek, aldus het KNMI in een persbericht vandaag op haar website. Volgens het KNMI zijn op deze breedtegraad (5 graden boven de evenaar) in de wereld maar weinig stations met zulke kwalitatief hoogstaande metingen als die in Suriname.

De data van de Surinaamse weermetingen zijn volgens het KNMI interessant voor de hele wereld. In en over Suriname stroomt lucht uit zowel het zuidelijk als het noordelijk halfrond.

Bigi Pan
Bigi Pan, maart 2018 (foto: René Hoeflaak)

Uniek: Suriname niet schuldig aan opwarming van de aarde    

Het KNMI vindt dat de wereld best trots mag zijn op de lange termijn metingen in Suriname en wijst verder op de ozonsondes die Suriname twee keer per week oplaat om de ozonlaag op te meten. Verder zegt het KNMI dat er nog veel te onderzoeken is hoe de klimaatverandering van invloed is op bijvoorbeeld de neerslagpatronen in Suriname. Volgens het bericht is Suriname één van de weinige landen in de wereld dat meer broeikasgassen absorbeert dan dat het uitstoot en daarmee niet bijdraagt aan de verder opwarming van de wereld. Terwijl het wel de gevolgen daarvan ondervindt.

Early Warning Systeem

De samenwerking tussen de Meteodienst Suriname en het KNMI omvat onder meer research, trainingen, opleiding en de ontwikkeling van klimaatscenario’s en de uitwerking van een Early Warning-systeem, dat de bevolking nog beter kan waarschuwen voor gevaarlijke omstandigheden. Het KNMI werkt op de BES-eilanden, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba al aan de ontwikkeling van een Multi Hazard Dashboard.

Brokopondo Meer: februari 2014 (foto: René Hoeflaak)

Opening nieuw gebouw

De start van de samenwerkingsovereenkomst viel samen met de feestelijk en officiële opening van het nieuwe gebouw van de Meteodienst in Suriname door President Santokhi. Die moedigde in zijn openingsspeech het gebruik van moderne technologie voor dataverzameling aan en onderstreepte het belang van samenwerking met andere landen.

Anton de Kom Universiteit

Bij de samenwerking tussen KNMI en de Meteodienst is ook de Anton de Kom Universiteit betrokken.   De samenwerking tussen de MDS en de KNMI is in 1998 begonnen. Binnenkort zal er vanuit beide instituten een project worden gelanceerd.