Jodensavanne in Suriname vanaf vandaag UNESCO Werelderfgoed

De Jodensavanne in Suriname is vandaag door de Verenigde Naties officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Aan de toekenning ging een jarenlange lobby vooraf. De Jodensavanne stond al sinds 1989 op de nominatielijst. 

Door René  Hoeflaak

De toekenning  vond plaats tijdens de 45e jaarlijkse vergadering van de World Heritage Committee in New York. De UNESCO stelt geen geld beschikbaar voor onderhoud. Die verantwoordelijkheid ligt bij Suriname. Als Suriname daarin in gebreke blijft, zal de UNESCO de toekenning intrekken.

Jodensavanne
Jodensavanne (foto: René Hoeflaak)

De Jodensavanne is een oude 17e eeuwse Joodse nederzetting in het Casiporagebied in het district Para en al jaren een historische en toeristische trekpleister in Suriname. Met oude joodse en creoolse begraafplaatsen, ruïnes van een in 1832 door een brand verwoeste synagoge en twee waterbronnen met een mogelijk geneeskrachtige werking. Vanaf de Waterkant in Paramaribo is het een uurtje varen.

TRIS

De ruïnes van de Jodensavanne lagen ruim honderd jaar verscholen in de jungle. In 1967 kapte de TRIS, de Nederlandse troepenmacht in Suriname, de begroeiing en ontwikkelde architect Tjin A Djie in 1971 een plan voor het beheer van Jodensavanne. In dat jaar werd ook de Stichting Jodensavanne opgericht. Jarenlang pleitte die Stichting voor de toekenning. Met als uiteindelijk succes, de toekenning van vandaag

Suriname, Jodensavanne (foto: René Hoeflaak)

Meer toeristen naar Suriname

Suriname verwacht en hoopt, dat de toekenning meer toeristen naar het land zal trekken. De bedoeling is dat de extra inkomsten die de toekenning oplevert, wordt geïnvesteerd in onderhoud.  . Suriname telt nog twee andere UNESCO Erfgoederen: het Centraal Suriname Natuurreservaat en de historische binnenstad Paramaribo.