KNMI verwacht stijging zeespiegel bij Bonaire en meer orkanen bij Sint-Eustatius en Saba

Volgens de nieuwe klimaatscenario´s van de KNMI zal de zeespiegel bij Bonaire aanzienlijk stijgen en het aantal orkanen en de temperatuur op Saba en Sint-Eustatius toenemen. De neerslag op de eilanden zal afnemen. In het meest extreme scenario zal een kwart van Bonaire, inclusief de hoofdstad Kralendijk rond 2150 onder water komen te staan,

Bonaire
Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Deze week publiceerde het KNMI de nieuwste klimaatberekeningen. Met voor de eerste keer ook klimaatscenario’s voor de bijzondere Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de zogenaamde BES eilanden.

De KNMI’23-klimaatscenario’s bestaan uit vier paden die een mogelijk toekomstig klimaat in Nederland en op de BES Eilanden rond 2050, 2100 en 2150 beschrijven. De scenario’s zijn gebaseerd op de hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen (en daarmee de wereldwijde opwarming) en de mate van neerslagverandering.

Sint-Eustatius
Sint-Eustatius (foto: Rene Hoeflaak)

Kralendijk onder water

In het meest extreme scenario zal een kwart van Bonaire, inclusief de hoofdstad Kralendijk rond 2150 onder water komen te staan. De KNMI verwijst daarbij naar een eerder onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam

Op dit moment stijgt de zeespiegel bij Bonaire volgens het KNMI met 3,7 millimeter per jaar. In een ongunstig scenario, met blijvende CO2-uitstoot, kan de zeespiegel over een kleine dertig jaar al 37 centimeter stijgen

Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Risico op orkanen

De zeespiegelstijging bij Saba en Sint Eustatius is naar verwachting iets minder dan bij Bonaire. Drie millimeter per jaar in vergelijking met 3,7 millimeter per jaar voor Bonaire. De twee bovenwindse eilanden lopen echter een groter risico op orkanen van de zwaarste categorie. Voor Bonaire blijft dat risico gelijk. Op Saba en Sint Eustatius zal de temperatuur stijgen en de neerslag dalen, aldus het KNMI. Lees hier het gehele rapport.

Saba
Saba, 2019 (foto: René Hoeflaak)