Interview met Sjaak Verdouw van Sunbelt Realty: ”De huizenmarkt raakt ook op Bonaire overspannen”

Met de stijging van het aantal reizigers naar Bonaire, stijgt ook de vraag naar accommodaties. Niet alleen voor een kort vakantieverblijf in bijvoorbeeld een hotel of resort. Ook de vraag naar koop- of huurwoningen neemt toe. Groenroodwit sprak hierover met Sjaak Verdouw, manager Afdeling Verhuur bij Sunbelt Realty, het grootste makelaarskantoor van Bonaire.

Sunbelt Reality
Het kantoor van Sunbelt Realty (foto: Rene Hoeflaak)

Door Rene Hoeflaak

Na een veelzijdige en afwisselende carrière in Nederland bij onder meer de brandweer in Noord-Brabant, de Nederlands Spoorwegen en Coca Cola verhuisde Sjaak Verdouw in 2014 naar Bonaire, waar hij in 2000 al een perceel grond had gekocht. Sinds juni dit jaar werkt hij als manager Afdeling Verhuur bij Sunbelt Realty.

In 1999 werd Sunbelt Realty overgenomen door Corine van der Hout en Hendrik Jan van der Wier. ‘’Sunbelt Realty bemiddelt in zowel (ver)huur- als verkoop van huizen , grond en bedrijfsobjecten en heeft 16 medewerkers in dienst. We zijn het grootste makelaarskantoor van Bonaire’’ aldus Sjaak met enige trots aan het begin van ons gesprek in het kantoor van Sunbelt aan de Kaya Grandi.

Het helpt als je op Bonaire bent

Voor Sunbelt is persoonlijk contact en kennismaking belangrijk. ‘’Met iedere woningzoekende maken we een persoonlijke afspraak om de wensen te bespreken. Dat heeft als voordeel dat we meteen weten of een bepaalde vrijgekomen woning past bij een bepaalde persoon. Ook de verhuurder vindt het belangrijk en prettig dat we de potentiële huurder kennen. Alhoewel het altijd helpt als je terplekke op het eiland bent, wordt Iedereen gelijk behandeld. Wie ons vanaf afstand een mail stuurt, krijgt binnen  24 uur antwoord ’’  zo vervolgt Verdouw ons gesprek

Sjaak Verdouw
Sjaak Verdouw (foto: Sunbelt Realty)

 

Als manager Verhuur is Sjaak verantwoordelijk voor de bemiddeling in huur en verhuur. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in drie groepen. Vakantieverhuur met een verhuurperiode van maximaal een maand, middellange verhuring van een tot zes maanden en langere termijnverhuur vanaf zes maanden.

Overspannen woningmarkt op Bonaire

Zowel op de huur- als de koopmarkt is volgens Verdouw sprake van toenemende schaarste. Verdouw: ‘’de woningmarkt raakt ook op Bonaire langzaam overspannen. Ook op Bonaire bieden potentiele kopers inmiddels boven de vraagprijs, zoals in Nederland. Mensen zijn steeds meer bereid boven de vraagprijs van de woning te bieden. Ook op Bonaire wordt het voor starters steeds moeilijker’’

Van de drie BES eilanden groeit het inwonertal van Bonaire het sterkst. Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek voorziet dat het inwoneraantal op Bonaire zal stijgen van 21 duizend in 2020 naar 28,5 duizend rond 2030. Volgens Verdouw is dat wel zo’n beetje het maximum. Hij denkt dan ook dat de schaarste -ondanks enkele nieuwbouwprojecten-  op de woningmarkt op Bonaire zal toenemen. Daarnaast wijst hij ook op het belang van sociale woningbouw voor lokale bewoners.

Bonaire
Bonaire, Kaya Inglaterra (foto: René Hoeflaak)

Amerikanen en Nederlanders op Bonaire

Volgens Verdouw zijn het vooral Amerikanen en Nederlanders en in mindere mate Duitsers in de leeftijdsklasse van 30-60 jaar die op zoek zijn naar woningen op Bonaire.  De regels voor hypotheekverstrekking komen overeen met die in Nederland. ‘’er is wel meer eigen geld nodig (crca 30 %) en de hypotheekrente is hier rond de 5 %. Bonaire is ingedeeld in bestemmingsplangebieden. In sommige gebieden is vakantieverhuur niet toegestaan. Ik adviseer een ieder die op zoek is of gaat naar een woning, zich goed laten adviseren over dit onderwerp´´ .

Respect voor lokale cultuur Bonaire

Verdouw wijst ook op valkuilen van een langdurig of permanent verblijf op het eiland.  ”wonen op Bonaire is wat anders dan het vieren van vakantie. Je moet hier meer geduld hebben´´  Het gesprek met Groenroodwit eindigt hij met een oproep. ´Heb vooral ook respect en begrip voor de bestaande cultuur. Hou rekening met de normen en waarden van de lokale bewoners. Je bent te gast´´

Bonaire
Het kantoor van Sunbelt Realty (foto: Rene Hoeflaak)