Uniek: Amerikaanse organisatie volgt regenwulp op trektocht van Noordpoolgebied naar Suriname

Jaarlijks trekken 1,5 miljoen vogels van het noordpoolgebied naar Suriname. In juni 2021 werden twee Amerikaanse Regenwulpen in Alaska door een Amerikaanse natuurorganisatie getagd met een satellietzender en gevolgd op hun weg naar onder meer Bigi Pan in Suriname. Groenroodwit ontving van deze natuurorganisatie een indrukwekkende, kleurrijke en boeiende ´storymap´ van de reis.  

  

De vlucht van de Amerikaanse regenwulp. Bron foto wulp Wikipedia

Door Rene Hoeflaak

Het gaat om het Amerikaanse Regenwulpenpaar Salix en Sadlerochit. Salix is vernoemd naar de Arctische plantensoort Salix arctica waar ze haar nest maakte. Sadlerochit, het mannetje, is vernoemd naar een berggebied in Alaska. In de Katakturuk-riviervallei van het Arctic National Wildlife Refuge in Alaska werd het paar door een team van biologen getagd met een satellietzender om de leefgebieden die ze door het hele jaar gebruiken beter te begrijpen.

Californië, Mexico, Canada, Suriname

Het vrouwtje Salix was de eerste die vertrok. De eerste etappe van haar reis was relatief kort, slechts 800 mijl (1,290 km) naar de Yukon Delta NWR. In augustus stak ze de Stille Oceaan over naar de staat Washington en reisde vervolgens zuidwaarts naar de kust van Californië met als eindbestemming Mexico.

Sadlerochit, het mannetje, was nog een maand bij de kuikens achtergebleven en vertrok op 7 augustus. Hij vloog in de richting van Canada om vier dagen later aan te komen op de Virginia Barrier Islands. Daar verbleef hij 3 weken om vervolgens te vertrekken en over oceaan koers te zetten naar het natuurgebied Bigi Pan in Suriname.

Bigi Pan
Bigi Pan (foto: René Hoeflaak)

Arne Lesterhuis

Het tagproject is een samenwerking tussen de natuurorganisatie MANOMET de United States Fish and Wildlife Service (USFWS)’s Migratory Bird Management Division, en de Arctic National Wildlife Refuge. Het project was mogelijk dankzij financiering van de National Fish and Wildlife Foundation, USFWS en particuliere donateurs. In juni sprak Groenroodwit met de Nederlander Arne Lesterhuis, coördinator Zuid-Amerika van MANOMET. Dit naar aanleiding van een vogelbeschermingsproject aan de Surinaamse kust. Van Arne ontving Groenroodwit ook de storymap. Lees en bekijk hier  de storymap van  de reis. Arne bedankt.

NB:interesse in een reis naar Suriname? En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.