Onthulling monument

Monument gesneuvelde militairen (bron foto: Dagblad De West)
Monument gesneuvelde militairen (bron foto: Dagblad De West)

18 maart 2016: “Het is zover, het is zover”, zo begon de voorzitter van de Monumentenzorg in Suriname, Henk Herrenberg, gisteren zijn toespraak bij de onthulling van Het Monument Gesneuvelde Militairen van de Binnenlandse oorlog aan de Waterkant in Paramaribo, zo is te lezen in Dagblad De West.

Door René Hoeflaak

De voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons noemde de onthulling van het monument ter nagedachtenis aan alle Surinamers (circa 200) die zijn omgekomen tijdens het binnenlands conflict tussen 1986 en 1992 een moment ‘om met elkaar af te spreken: never again. Hoeveel geld of ontwikkeling we als land ook zullen hebben, als we niet goed met elkaar leven, zal Suriname onleefbaar zijn’ aldus de DNA voorzitter in de West.

Dit monument is niet alleen om iets belangrijks van het verleden te herdenken, maar is ook bedoeld voor de toekomst. We moeten ons herinneren om te voorkomen”, aldus de DNA-voorzitter.

Nationaal bewustzijn

Volgens Herrenberg stopt met de onthulling van het monument de rouwverwerking.  De commissievoorzitter is zeer tevreden over het resultaat dat is neergezet en merkt op dat het nationaal bewustzijn sterk is gegroeid.

Naast Herrenberg en Geerlings-Simons, president Bouterse en minister Ronnie Benschop legden ook leerlingen van de Renkewichschool een krans bij het monument.

Op 22 maart wordt het tweede monument onthuld in de Memre Buku Kazerne.

Leave a Reply