Zonne-energie

6 maart 2016: De Ware Tijd meldde donderdag dat het zonne-energie bedrijf Guguplex de komende week de eerste fase van het zonne-energie project van Langetabbetje  zal opleveren.

Door René Hoeflaak

Zon,water en energie in Suriname. Gemiddeld worden er in Suriname op jaarbasis 2500 tot 3000 zonuren gemeten (foto: René Hoeflaak)
Zon,water en energie in Suriname. Gemiddeld worden er in Suriname op jaarbasis 2500 tot 3000 zonuren gemeten (foto: René Hoeflaak)

In het dorp aan de Marowijne rivier zullen een school, 10 huishoudens, 2 onderwijswoningen en 15  straatlampen worden voorzien van zonne-energie. Daarnaast schenkt het energiebedrijf, dat haar hoofdvestiging  in Engeland heeft, aan de school 20 laptops voor leerlingen, aldus Orlando Olmberg, directeur van het bedrijf in de Ware Tijd.

De kat uit de boom kijken

55 huishoudens ‘kijken de kat uit de boom en hebben daarom  hun eigen bijdragen van 1.300 SRD nog niet gestort’ aldus Olmberg in de Ware Tijd. Mogelijk krijgen zij in een volgende fase stroom via zonne-energie.  “Sommige mensen hebben al gezien wat de voordelen van zonne-energie zijn bij de tien huishoudens en gaan binnenkort hun eigen bijdrage storten“, zegt Olmberg die erkent dat er stagnaties waren bij de uitrol van het project.  Onder meer omdat de installaties niet voldeden aan de Europese standaarden. ‘Mensen moesten vertrouwen krijgen’.

Eind 2014 tekende Guguplex , de Surinaamse overheid en het Franse Energie Bedrijf EDF een Memorandum of Understanding (MOU).  Het project kost € 150.000 en wordt gefinancierd door EDF.

Goedkoop tarief

Sinds de jaren zestig wordt het merendeel van de elektriciteit in Suriname opgewekt door een waterkrachtcentrale bij het Brokopondo Stuwmeer . Door de aanhoudende droogte en het zakkende waterpeil  werden delen van Suriname in 2014 om de beurt afgesloten van stroom.

Directeur Olmberg sprong daar op in door in Surinaamse media de bevolking en de overheid  te wijzen op de voordelen van zonne-energie.  Door de lage stroomtarieven in Suriname (in 2014: 6 eurocent voor een kilowattuur stroom) was en is het lastig om de Surinamers over te halen om over te stappen op zonne-energie.  Daarnaast had het Staatsenergiebedrijf EBS een monopolie op de stroomvoorziening.

Guguplex richt zich vooral op kleinschaligheid en dorpen in het binnenland die voor stroomvoorziening vaak afhankelijk zijn van generatoren die slechts een paar uur per dag actief zijn.

One Comment

  • Limoen

    In een land met zoveel zon-uren per dag zou ik een van de eersten zijn die van zonne energie gebruik zou maken.
    Kwestie van vertrouwen en heel veel reclame en de voordelen ervan aan de burgers vertellen.

Leave a Reply