Zika: minder toeristen

KLM vliegtuig op luchthaven Zanderij (foto: René Hoeflaak)
KLM vliegtuig op luchthaven Zanderij (foto: René Hoeflaak)

28 februari 2016: luchtvaartmaatschappijen KLM en Surinam Airways en touroperator TUI  herkennen zich niet in de cijfers die Het Parool vrijdag presenteerde over het dalende aantal boekingen voor vluchten van Nederland naar Suriname in de periode van 15 januari tot 10 februari 2016. 

Door René Hoeflaak

Het Parool heeft het Britse onderzoeksbureau Forward Data opdracht gegeven onderzoek te doen naar de effecten van de angst voor het  Zika-virus op het vliegverkeer van Nederland naar Suriname en de Antillen.  In het onderzoeksrapport staat een aantal grafieken en cijfers die er  niet om liegen.

Het aantal boekingen van Europa naar Suriname daalde in de genoemde periode met 24 %.Daarnaast verwacht Forward Data voor de komende drie maanden een daling van 17 % in vergelijking met diezelfde periode een jaar geleden.

Stijging Guyana

Wat opvalt is dat het aantal  boekingen van Europa naar Surinaams buurland  Guyana juist explosief toeneemt. Met 67 % in de afgelopen maand en een verwachte stijging van 44 % in de periode maart tot en met mei.

De landen waarbij het Zika-virus is vastgesteld. (bron kaart:    en.wikipedia.org)
De landen waarbij het Zika-virus is vastgesteld. (bron kaart: en.wikipedia.org)

Prijsverhoging toeristenkaart Suriname 

Het mogelijk negatieve effect van de prijsverhoging per 1 maart 2016 van de toeristenkaart voor reizigers naar Suriname van € 20,00 naar € 90,00 is- voor zover bekend- niet in de prognose meegenomen.

One Comment

  • Heinz Asmus

    En dan lees ik in “De Ware Tijd” regelmatig dat men het toerisme wil gaan bevorderen …
    Dan zou men toch beter €10,00 voor een toeristenkaart vragen en eindelijk het monopolie van KLM/SLM op de transatlantische route beendigen. Wanneer vliegt men eindelijk goedkoper vanuit Düsseldorf bijvoorbeeld? Daar bestonden toch al plannen … jaren geleden.

Leave a Reply