Voetbal: Suriname, Aruba, Bonaire en Curaçao richten zich op ABCS toernooi in februari 2021

De voetbal oefeninterland tussen Suriname en Guyana werd gisteren door de COVID-19 pandemie afgelast. Dat betekent dat het debuut van een aantal ‘diaspora’ spelers in het Surinaamse elftal nog even wordt uitgesteld. Mogelijk naar 12 februari 2021. Want dan gaat op Curaçao het ABCS-voetbaltoernooi tussen Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname van start.

Voetbalelftal Suriname
Rotterdam, 8 augustus 2019: het voetbalelftal van Suriname voorafgaand aan de wedstrijd tegen RKSV Leonidas (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Het toernooi vindt plaats tussen 12 en 14 februari 2012. Curaçao treedt op als gasteilland om dat haar voetbalbond – Federashon Futbol Korsou– in 2021 honderd jaar bestaat. Uiteraard hangt  het wel/niet doorgaan van het toernooi af van de ontwikkelingen rondom de coronapandemie. Voor bondscoach Dean Gorré is het toernooi hoe dan ook een mooi meetmoment zo is te lezen in De Ware Tijd. Want een maand na het toernooi staan de WK-kwalificatiewedstrijden tegen de Kaaimaneilanden (thuis) en Aruba (uit) op het programma.

Sint Maarten

John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond, zegt in de Ware Tijd dat hij vorige maand door Curaçao werd benaderd voor deelname. Traditioneel organiseren de landen beurtelings het toernooi en  zou ook Sint Maarten deelnemen . Volgens Krishnadath is dat echter niet het geval.Het Surinaamse voetbalelftal tijdens de officiële voetbalinterland tegen Guadeloupe op 29 maart 2016 in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)

Omdat het toernooi buiten de FIFA-periode voor interlandwedstrijden valt, is het nog maar de vraag of de diaspora spelers, zoals Ryan Koolwijk (Almere City)  en Dion Malone (NAC Breda), daadwerkelijk van de partij zullen zijn. Want de vier landen mogen dan uitsluitend gebruik kunnen maken van lokale speler. Voor bondsvoorzitter Krishnadath is dat geen probleem. Spelen staat voorop.  “Als het door gaat doen wij in ieder geval mee.” Aldus Krishnadath in de Ware Tijd.

Suriname voetbal
Rotterdam, 8 augustus 2019: doelman Cherwin Doorson van Suriname tijdens de oefenwedstrijd van Suriname tegen RKSV Leonidas (foto: René Hoeflaak)

Guus Hiddink en Curaçao

De kersverse bondscoach van Curaçao, Guus Hiddink, leidde vrijdag zijn eerste training bij Curaçao. Hij richt zich in zijn selectiebeleid vooral op spelers die het Nederlandse elftal net niet halen, zo is vandaag te lezen op NU.nl

Suriname voetbal
De fans van Natio Suriname z0als hier in Rotterdam op 8 augustus 2019- zullen nog even moeten wachten op de eerstvolgende interland (foto: René Hoeflaak)

 

 

One Comment

Leave a Reply