Samenwerking Frans Guyana

Frans Guyana, februari 2011: De gevangenis in St. Laurent Dur Maroni, bekend van het boek en film 'Papillon".
Frans Guyana, februari 2011: De gevangenis in St. Laurent Du Maroni, bekend van het boek en film ‘Papillon” (foto: René Hoeflaak)

23 april 2016: hoe is nog niet helemaal duidelijk maar Suriname en buurland Frans Guyana gaan op het terrein van toerisme nauwer samenwerken.  Zo is althans vandaag te lezen in Starnieuws. Een delegatie van het Surinaamse ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) heeft een ontmoeting en een gesprek gehad met de autoriteiten van Frans-Guyana . Onderwerp van gesprek:  grensoverschrijdend toerisme en het opheffen van knelpunten met betrekking tot  transport, visa en verzekeringskwesties.

Door René Hoeflaak

Volgens de voorlichter van het TCT zijn er goede afspraken gemaakt en  is een goede basis gemaakt voor de toekomst. Verdere inhoudelijke informatie over de afspraken is helaas nog niet bekend. Mogelijk wel in mei als Suriname en Frans Guyana een intentieovereenkomst tekenen.

Volgens Starnieuws bestond de Surinaamse afvaardiging uit de minister van TCT, Andojo Rusland, de directeur van TCT,  Jerry A- Kum, de onderdirecteur van Toerisme en de directeur van Stichting Toerisme. De Franse delegatie was onder leiding van de president van Guyane Tourism Committee, Alex Madeleine, de directeur Alex Bathilde van Toerisme en vertegenwoordigers van de Franse ambassade in Paramaribo.

Frans Guyana

Noot: Frans Guyana is met een omvang van 83 duizend vierkante kilometer het grootste gebied van de Europese Unie buiten Europa. Frans Guyana telt ruim 230 duizend inwoners. De hoofdstad is Cayenne. Met name in de jaren zeventig en tachtig was de reisroute Parijs- Cayenne en verder per bus naar Suriname een veel gekozen route voor reizigers van Nederland naar Suriname en terug.

Frans Guyana heeft de status  van Frans overzees departement en ultraperifere regio. Dat betekent dat het land als onderdeel van Frankrijk deel uitmaakt van de Europese Unie. Naast de fraaie natuur zijn toeristische trekpleisters de gevangenis van St. Laurent, bekend van het verfilmde boek Papillon, de lanceerbasis Space Center, Trésor Nature Reserve en Île du Diable (duivelseiland). 

Leave a Reply