Onderhoud natuurparken Suriname: initiatiefnemer Ronny Bhoelai is zowel bezorgd als positief

Een team van Surinaamse toergidsen is -met steun van WWF Guianas – al enige weken aan de slag met het opknappen, onderhouden en schoonmaken van enkele natuurparken en resorts in Suriname. Plekken die door de corona crisis en het wegblijven van toeristen dreigen te vervallen en te worden overwoekerd. Groenroodwit sprak met initiatiefnemer Ronny Bhoelai, toergids en eigenaar van reisbureau All Suriname Tours. Naast overwoekering ziet hij meer gevaren.

 

Ronny Bhoelai
Ronny Bhoelai (foto: FB pagina Ronny Bhoelai)

Door René Hoeflaak

De aanleiding voor het initiatief heeft een therapeutische basis. Daarvoor moeten we enkele maanden terug in de tijd. Door het uitbreken van de corona crisis stopte het toerisme naar Suriname en zat Ronny werkloos thuis. Na drie maanden werd Ronny steeds depressiever en nam de stress toe.

Vier dagen kappen in Brownsberg

Hij moest wat doen en vluchtte de stad uit. Naar Brownsberg, een plek die hij heel goed kent. ‘’Bij aankomst bleek de weg volledig dichtgegroeid en eenmaal boven was het op de top nog veel erger. Meters hoge onkruid. De bewoners aldaar vertelden mij dat er geen materiaal of machines beschikbaar waren voor onderhoud. Ik ben vier dagen gebleven om te kappen en te ruimen. Na die vier dagen was de stress en depressiviteit verdwenen. Het voelde fijn

Brownsberg
Brownsberg na onderhoud. Onder andere de banken en hekken kregen een verfbeurt (foto: Ronny Bhoelai)

Bhoelai kreeg energie, keerde een aantal keren terug naar Brownsberg en plaatste op Facebook een oproep voor materiaal om Brownsberg verder te onderhouden en herstellen. “Daarop volgden honderden positieve reacties. Men bood eten en drinken aan. Het plan begon grotere vormen aan te nemen” aldus Ronny.


Goudzoekers nemen Brownsberg over”

De overweldigende reacties waren voor Ronny aanleiding om een crowdfunding aktie op te starten. Vooral om de medewerkers van STINASU, een Surinaamse natuurbeschermingsorganisatie, te behouden voor het plegen van onderhoud. “De medewerkers van STINASU zaten immers ook al maanden zonder inkomen. Doel van de wervingsactie was vooral om de medewerkers van eten en drinken te voorzien” aldus Ronny. Binnen twee dagen leverde de actie een aanzienlijk geldbedrag op vanuit zowel Nederland als Suriname. Het organiseren van een crowdfunding actie bracht ook verantwoordelijkheid met zich mee. ‘’het moet wel, want als de medewerkers van STINASU vertrekken wordt Brownsberg een goudveld en nemen de goudzoekers de plek over

Het succes van de crowdfundingsactie trok ook de aandacht van WWF Guianas, een dochterorganisatie van het wereldwijde WWF. De organisatie bezocht Ronny op Brownsberg en stelde vervolgens niet alleen middelen ter beschikking maar vroegen Ronny ook andere ‘onderhoud’ projecten te organiseren. ‘’Ik ben toen ook projectplannen met begrotingen gaan uitschrijven voor Raleighvallen en Braamspunt’’.

Brownsberg
Onderhoud op Brownsberg (foto: Ronny Bhoelai)

Acht dagen met uitdagingen bij Raleighvallen

De ondersteuning van WWF bestaat uit het beschikbaar stellen van materiaal, transport, eten en drinken. Voor de bemensing en samenstelling van het onderhoudsteam opende Ronny een whatsappgroep met tijdelijk werkloze toergidsen. Binnen enkele dagen vertrok hij in november met een team van bevriende toergidsen naar Raleighvallen. “We stonden daar direct voor vele uitdagingen. De stroomvoorziening was defect als gevolg van een inbraak en de waterleidingen waren aangetast door goedwillende maar overmatige grasverbranding. Verder bleek 75 %  van de paden dichtgegroeid’’.

Na acht dagen was het project Raleighvallen afgerond en vertrok het team naar Brownsberg. Binnenkort volgt Braamspunt. Of er nog andere locaties volgen is onzeker. Ronny: ‘’Eerst deze drie locaties afmaken. Ik doe dit vooral omdat ik nu niets te anders te doen heb en vooral om iets terug te geven aan de natuur. Want daar verdien ik immers van”

Brownsberg Suriname
Onderhoud op Brownsberg (foto: Ronny Bhoelai)

 

Suriname vertegenwoordigen op vakantiebeurs  

De favoriete streek van Ronny zelf is West-Suriname met Raleighvallen en Blanche Marie in het  bijzonder. Hij komt er graag, zowel als gids als gast. ‘’Oost-Suriname is ook prachtig maar helaas bedreigd door houtkap en goudwinning”.

Ronny is 12 jaar werkzaam in de reiswereld in Suriname. Eerst als chauffeur en vervolgens als gids. Daarnaast is hij eigenaar van de All Suriname Tours, een reisorganisatie met enkele medewerkers in zowel Nederland als Suriname. Namens SHATA, de organisatie die de belangen van de toerismesector in Suriname behartigt, vertegenwoordigde hij Suriname op vakantiebeurzen in Antwerpen, Utrecht en Las Vegas. ‘’Door het stilvallen van het toerisme heb ik helaas enkele medewerkers moeten ontslaan. Alhoewel ik mijn zorgen heb, hoop ik dat het toerisme in februari 2021 weer een beetje op gang komt. Ik zie de toekomst positief in”

 

Brownsberg
Brownsberg (foto: Ronny Bhoelai)Leave a Reply