Bouw nieuw voetbalstadion in Suriname in versneld tempo!

Er komt een nieuw modern voetbalstadion in Suriname. ‘’En in een versneld tempo” aldus de Surinaamse minister Albert Ramdin van Buitenlandse zaken in een artikel op United News gisteren.

Voetbalstadion Suriname
Een ontwerp van het nieuwe voetbalstadion in Paramaribo (bron: United News) Suriname

Door René Hoeflaak

Het zou gaan om een zeer modern stadion volgens internationale standaarden. De bouw van het stadion zal ruim 30 miljoen USD kosten, (groten)deels gefinancierd vanuit India.

Het stadion is een van de door India gefinancierde projecten. Andere projecten zijn onder meer de vernieuwing van de Melkcentrale Paramaribo, de aankoop en het onderhoud van drie legerhelikopters en een elektriciteitsvoorzieningsproject voor de kust en in het binnenland.

Relatie tussen India en Suriname verstevigen

Vorige week was er overleg tussen minister Ramdin en zijn Indiase ambtgenoot over deze lopende projecten. “Dit past in het kader van het beleid van de nieuwe regering om relaties die we hebben, deze is een traditionele, te verstevigen. En dat hebben we ook afgesproken met de minister van Buitenlandse Zaken op een aantal terreinen”, zegt Ramdin. Daarbij is ook de bouw van het stadion aan de orde geweest, zo is te lezen op United News.

Andre Kamperveen stadion Paramaribo
Suriname in actie tegen Guadeloupe in het huidige Andre Kamperveenstadion, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)

Bezoek FIFA aan Suriname

Er zijn al jaren plannen voor de bouw van een nieuw stadion in Suriname. Drie jaar geleden bood de Wereldvoetbalbond FIFA aan Suriname met de bouw van een nieuw stadion te willen helpen. FIFA- voorzitter Gianni Infantino sprak toen tijdens een bliksembezoek aan Suriname met onder meer  vicepresident Ashwin Adhin en de leiding van de Surinaamse Voetbal Bond, SVB. Het bouwplan voor het stadion lag toen al klaar. “Suriname verdient een nieuw stadion”, aldus Infantino tijdens zijn bezoek in 2017.


En in 2019 liet de Indiase Ambassadeur in Suriname, Mahinder Singh Kanyal, tijdens een gesprek met de SVB doorschemeren, dat de Indiase overheid bereid is de bouw van een nieuw stadion te financieren tegen zeer gunstige voorwaarden.

Tribune Andre Kamperveen stadion
Tribune Andre Kamperveen stadion, Suriname, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)

 

Wie op internet een beetje speurt naar ‘nieuw stadion Suriname, stuit overigens op meerdere ontwerpen en projectplannen.  Zoals die van Javier Garca Alda of de Miller White Group.

Andre Kamperveen stadion

Het in 1953 gebouwde André Kamperveen stadion voldoet al jaren niet meer aan de vereisten. Er is veel achterstallig onderhoud. In 2018 werd een nieuwe lichtinstallatie in gebruik genomen die voldeed aan de FIFA  eisen.  Het nieuwe stadion zou plaats moeten bieden aan ruim 10.000 toeschouwers. Wie een beetje googled naar stadion Suriname, stuit op meerdere ontwerpen en projectplannen.   Wanneer de bouw van het nieuwe stadion begint is nog onzeker temeer de financiering nog niet voor de volledige 100 procent rond is.

 

Postzegel Surname
In 1953 werd een speciale postzegel uitgegeven ter gelegenheid van de opening van het huidige Andre Kamperveenstadion 

 

Leave a Reply