Op reis met GROENROODWIT naar Sint-Eustatius

Groenroodwit was vorige week op het Nederlandse Caraïbische eiland Sint-Eustatius. Onder meer om een jaarlijkse afwisselende en verrassende Groenroodwit (groeps)reis voor te bereiden voor iedereen die houdt van wandelen in de natuur, geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en mensen en geniet van het leven.

Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, Zeelandiabaai, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

De  ‘groenroodwit’ reis naar Sint-Eustatius (vernoemd maar www.groenroodwit.nl en de eerder reizen die het organiseerde naar Suriname) staat – onder voorbehoud- gepland voor eind februari 2023 en duurt circa 11 dagen. Prijs en officiële flyer volgen. Hier alvast een voorproefje.

Historisch hotel aan baai Sint-Eustatius

Tijdens deze reis verblijven we op Sint-Eustatius in een historisch en persoonlijk hotel (zie volgende foto) uit 1760 ge aan de Oranjebaai. Het hotel dateert uit een periode dat de Oranjebaai nog was volgebouwd met pakhuizen en duizenden schepen uit Europa, Amerika en Afrika aanmeerden op de rede van het achter het hotel gelegen Oranjestad. De sporen van de Nederlandse en Antilliaanse geschiedenis zijn daar nog altijd zichtbaar.

Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, Guesthouse Old Gin House, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

 

De reis begint met een verblijf van enkele dagen in een hotel aan het strand van Philipsburg in Sint-Maarten.

Sint-Maarten, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Maarten, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Maarten, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Maarten, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

Paradijs

Het cultuurrijke en groene St. Eustatius is, met 21 km² (1/20e van Texel!!!) het op één na kleinste eiland van de Nederlandse Antillen en behoort samen met Saba en St. Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. Een verblijf op St. Eustatius (slechts 3.000 inwoners) is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar rust, cultuur, natuur en ontspanning. Geen eiland voor massatoerisme of cruiseschepen maar een paradijs voor iedere  wandel- en natuurliefhebber met interesse in cultuur en geschiedenis en behoefte aan rust en ontspanning. Of andersom.

Sint-Maarten, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

The Quill, English Quarter en strandwandeling

Zoals de beklimming van de slapende vulkaan de Quill, een wandeling over de plantage English Quarter, het nationale park Boven, een strandwandeling langs of een duik in een van de baaien of het zwembad of een drankje en hapje in een van de Caraïbische lokale restaurantjes. Daarover later meer.

In de hoofdstad Oranjestad en eigenlijk over het gehele eiland vind je historische bezienswaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn het gerestaureerde Waterfort, het historische Simon Donckermuseum, een tropische botanische tuin, een synagoge uit 1600, English Quarter Plantage en het prachtige geschiedenisrijke stadshart van Oranjestad.

Daarnaast zijn er 36 verschillende duikstekken rondom het eiland, waar het hele jaar door gedoken kan worden en zonder dat je andere groepen duikers tegen komt.

Sint-Maarten, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

Van Sint Maarten naar Sint-Eustatius.

We vliegen echter eerst van Amsterdam naar Sint-Maarten waar we 2 nachten verblijven in een hotel aan het strand in Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse gedeelte van het eiland. Op de 3e dag van onze reis, vliegen we van Sint-Maarten naar Sint Eustatius, een vlucht van 15 minuten. Daar verblijven we de rest van de reis. Lees verder na de foto’s.

Ingrediënten reis

De reis omvat de volgende ingrediënten. Optioneel, wel te verstaan. Want niets moet en alles mag op Sint-Eustatius. Relax!!!

– wandelingen, op eigen gelegenheid, vanaf het hotel of een andere plek. Met of zonder ondergetekende, vlakke en minder vlak, lang of kort, steil bergop of over het strand of door de straatjes van Oranjestad en eventueel, afhankelijk van de zwaarte, met gids van STENAPA, de organisatie die de nationale parken op Sint-Eustatius beheert.  En .. een wandeling met Marion Schroen, schrijfster van een wandelboek op Sint-Eustatius. Zie: marion-schroen-schrijft-wandelboek. Lees verder na de foto’s.

Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, wandelen met Marion Schroen, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

– informatieve stadsrondleiding met Gay Soetekouw, President at St. Eustatius Center for Archaelogical research (gratis)

– historische rondleiding van Misha Spanner door het Simon Doncker Museum en binnenstad van Oranjestad. Zie: Simon_Doncker_House

– BBQ bij lokale bar aan de rand van Oranjestad, tegen de helling van de Quill Vulkaan. Een legendarische plek bij de ‘moeder’ van het eiland. Lokaler kan niet.

– bezoek aan een middelbare School, voor ontmoeting met leerlingen (mogelijk geven ze een spreekbeurt), gesprek met lerares en een rondleiding (gratis).

– bijenrondleiding bij Celbees, een duurzame, sociale bijenhouderij met een maatschappelijke spilfunctie op het eiland en kennismaking met Celford Gibbs.

– dagje heen en weer met de ferry naar St. Kitts (voor wie nog wat stempels wil toevoegen aan zijn paspoort en een land wil afvinken.rch (gratis)

– Etc. Groenroodwit is  nog in gesprek met enkele organisaties.

Sint-Eustatius, december 2019 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, december 2019 (foto: René Hoeflaak)

De reis wordt uitgevoerd in samenwerking met ABC TravelNadere info volgt. Heb je interesse, neem dan contact met mij op.