Sint-Eustatius Tourism Development Foundation: ”Sint-Eustatius klein eiland met vele mogelijkheden”

Sint-Eustatius, het één na kleinste eiland van de Nederlandse Antillen, werd enige maanden geleden door CNN genoemd als topbestemming voor 2022. En terecht. Want het unieke eiland heeft veel te bieden. In Oranjestad op Sint-Eustatius sprak Groenroodwit onlangs met Maya Pandt, Product Development Manager van de Sint-Eustatius Tourism Development Foundation.

Maya Pandt
Maya Pandt, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

Door Rene Hoeflaak

’de Sint Eustatius Tourism Development Foundation is opgericht op 3 september 1992. Aanvankelijk als overheidsinstelling maar het is nu een aparte en zelfstandige stichting, gefinancierd door de overheid’’ aldus Maya aan het begin van ons gesprek op het kantoor van de Statia Tourim Office pal naast Fort Oranje.

St. Eustatius
St. Eustatius, Statia Tourism Office, maart 2022. (foto: René Hoeflaak)

Meer wandelpaden, meer accommodaties

Maya is geboren op Sint-Eustatius en werkt vanaf december 2009 bij de Sint Eustatius Tourism Development Foundation (SETDF). Als Product Development Manager. Daarvoor was ze onder meer werkzaam als hotelmanager in Daytona Beach in de Amerikaanse staat Florida. In de 13 jaar dat ze nu werkzaam is voor de Foundation is er volgens Maya in de toerismesector op Sint-Eustatius veel veranderd. In positieve zin.

Maya: ‘’er zijn meer accommodaties en meer restaurants. Ook de infrastructuur, de wegen en de straten zijn verbeterd. Net als de wandelpaden. De routes zijn duidelijk aangegeven, er zijn meer paden en routes die ook goed te doen zijn voor mensen met een minder goede conditie’’

St. Eustatius
Maart 2022: St. Eustatius, Big Stone, vertrekpunt van diverse wandelingen. (foto: René Hoeflaak)

Kalmte, natuur, wandelen, zwemmen en ontspannen

Op de vraag waarmee Sint-Eustatius zich onderscheidt en wat het eiland zo uniek maak, aarzelt Maya geen moment. ‘’de kalmte, de natuur en de vriendelijk- en gastvrijheid van de bewoners. Je wordt hier meteen geaccepteerd. Sint-Eustatius is een klein eiland met vele keuzes en mogelijkheden. Zwemmen, wandelen, ontspannen, duiken, lekker eten en prettige en mooie accommodaties. Samen met het aangename klimaat is Sint-Eustatius een ideaal eiland voor eco toerisme’’. Lees verder na de volgende foto’s

St. Eustatius
St. Eustatius, wandelpad National Park Boven (foto: René Hoeflaak)
St. Eustatius
St. Eustatius. Guesthouse Quill Gardens. Ontspannen, kalmte, genieten en rust (foto: René Hoeflaak)

Ferry met Saba, Sint-Maarten en St. Kitts

Maya koestert de kalmte en rust op het eiland want Sint-Eustatius is geen eiland voor massatoerisme Toch hoopt ze dat steeds meer toeristen de weg naar Sint-Eustatius weten te vinden.Een goede bereikbaarheid en verbinding met andere eilanden is daarbij belangrijk. ‘’we zijn dan ook erg blij met de nieuwe ferry verbinding tussen Sint-Eustatius en Saba en Sint-Maarten. Net als met de – hopelijk binnenkort- te starten ferry verbinding met Sint-Kitts.

St. Eustatius
St. Eustatius, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

11 duizend reizigers naar Sint-Eustatius

NB: Voor gedetailleerde cijfers over toerisme en reizigers naar de Nederlandse BES eilanden, klik dan hier op de site van het CBS.

Volgens het CBS reisden in het vierde kwartaal van 2021 een kleine 1 200 bezoekers per vliegtuig naar Sint Eustatius. Dat is nog niet de helft van het aantal dat in dezelfde periode van 2019 het eiland bezocht. In 2021 reisden in totaal 3.600 personen naar Sint Eustatius. In 2019, voor de coronacrisis, was dit aantal bijna 11 duizend, zo is te lezen op de website van het CBS.

NB: In 2023 organiseert Groenroodwit een gevarieerde reis naar Sint-Eustatius. Klik hier voor meer info.

St. Eustatius
Reizen van en naar St. Eustatius. Per vliegtuig en sinds december 2021 ook per boot (foto: René Hoeflaak)