Diane Smit introduceert Deli’s Stroopwafels in Suriname

Groenroodwit biedt een podium aan initiatieven en (startende) ondernemers in Suriname. Zoals Diane Smit. Met haar Deli´s Stroopwafels, bakt en introduceert zij de eerste Surinaamse stroopwafel. In diverse soorten en maten. ‘’er is veel mogelijk in Suriname’’

Door René Hoeflaak

Diane bezocht Suriname in 2011 voor de eerste keer. Met een groepsreis, een keerpunt in haar leven. ”Ik kwam als een ander mens terug. Suriname had mij gegrepen”.

Suriname en Diane lieten elkaar niet los en een half jaar later keerde Diane terug. Het idee voor een langer verblijf begon te broeien. ”’Ik werkte in Nederland voor de RABO bank in Barendrecht en had een goed en gelukkig leven. Toch besloot ik in 2016 een ´sabbatical´ op te nemen om langere tijd naar Suriname te gaan en mijn kansen en mogelijkheden te onderzoeken”

Diane Smit
Diane Smit

FinaBank

Kort na haar sabbatical en nog maar net terug in Nederland bood de FinaBank in Suriname haar een baan aan.  ”Toen stond ik voor de keuze. Ik volgde mijn hart en ben in april 2017 definitief verhuisd naar Suriname. Op 1 mei 2017 ben ik in dienst gegaan bij de FinaBank”

Op 1 januari 2020 maakte Diane de overstap van private banker bij de FinaBank naar haar huidige functie, Coördinator Corporate Affaires bij de Suriname Alcoholic Beverages (SAB), onder meer producent van bekende Surinaamse rumsoorten als Borgoe en Black Cat. Daar organiseert ze in- en externe activiteiten en ondersteunt ze de directie.

Ingrediënten uit Amerika, businessplan op zondag

Diane woont en werkt nu bijna 6 jaar in Suriname. Het idee om stroopwafels te maken in en voor Suriname had ze al die tijd in haar hoofd. ”In Suriname waren verse stroopwafels niet te koop. Op een regenachtige zondagmiddag hebben mijn partner en ik een businessplan geschreven. Vervolgens ben ik accessoires gaan bestellen in Nederland en ingrediënten in Amerika. En toen ben ik gaan bakken. Dat was best wel spannend want ik ben nooit zelfstandig ondernemer geweest”´ aldus Diane

Deli's Stroopwafels
Deli’s Stroopwafels

Na het ontwerpen van een logo en het openen van de facebookpagina Deli´s Stroopwafels kwamen de bestellingen en leveringen al snel op gang. ”De naam Deli´s omvat zowel de eerste voorletters van mijn voornamen als het woord delicatessen”.

Tasty

De Surinamers krijgen de smaak van de Deli´s stroopwafels steeds meer te pakken. Mede door mond op mond reclame nemen de bestellingen toe en inmiddels zijn ze ook verkrijgbaar en te koop in enkele lunchrooms zoals Tasty in warenhuis Kirpalani. Diane: ”het aantal vaste afnemers neemt toe. Afgelopen kerstmis heb ik meer dan duizend stroopwafels gebakken, bijvoorbeeld voor kerstpakketten. Ik ben nu aan het onderzoeken of ik de wafels ook via  eethuisjes en lunchrooms kan verkopen’’

Deli's Stroopwafels
Deli’s Stroopwafels

Huisvlijt en mini’s

Diane krijgt het steeds drukker met de productie van haar Deli’s Stroopwafels. ‘’van het deegdraaien, bakken, snijden en inpakken; het is volledige huisvlijt. Alles doe ik zelf, naast mijn dagelijks werk bij S.A.B. Bij grote bestellingen krijg ik hulp’’

De Deli’s stroopwafels zijn verkrijgbaar in drie maten. In een doosje met tien stroopwafels, in een duopak met twee grote of in een pakje met twintig mini’s. ‘’Vooral de mini’s zijn in trek bij de Surinamers en niet aan te slepen. Mijn doel is om de stroopwafel voor iedereen betaalbaar te houden. De Deli’s Stroopwafel mag geen elitekoekje worden’’

Deli's Stroopwafels
Deli’s Stroopwafels

Surinaamse Rum

Over haar dromen met de Deli’s Stroopwafels durft Diane zich niet uit te spreken. ‘’om een extra Surinaams tintje toe te voegen aan de ingrediënten voeg ik wellicht ooit Surinaamse Rum toe maar daar is het nu nog te vroeg voor’’

Er is veel mogelijk in Suriname

Diane wil wel terugkijken en eindigt ons gesprek met een boodschap voor iedereen met plannen in Suriname . ’’volg je hart. Heb begrip en pas je aan. Er is veel mogelijk en er zijn veel kansen in Suriname, veel meer dan in Nederland’’

NB: dit artikel verscheen ook in het Antilliaans Dagblad