Surinaamse Rum

28/2/2014: Op nog geen tien minuten lopen van ’t Vat, Surinaams  bekendste terras, vind je  de rum fabriek  van het S.A.B. Een afkorting die staat voor Suriname Alcoholic Beverages  voorheen Surinaams Alcohol Bedrijf. Het  bedrijf met ruim honderd werknemers is producent van rumsoorten als Borgoe, Black Cat en Mariënburg. Namen die niet zijn weg te denken op de reclamezuilen in het straatbeeld van  Suriname. Niets smaakt zo lekker als een Borgoe rum op een nachtelijke veranda  in de jungle.

Februari 2014: Suriname, Paramaribo:  Het Surinaamsch Rumhuis op het terren van de S.A.B. rumfabriek (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014: Suriname, Paramaribo: Het Surinaamsch Rumhuis op het terren van de S.A.B. rumfabriek (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

‘Dagelijks rollen hier 28  duizend  flessen Surinaamse rum van de  lopende band’ aldus Lo Fo Wong, onze sympathieke gids van Surinaamsch rummuseum, het rummuseum op het fabrieksterrein  aan de Cornelis Jongbawstraat. Het museum dat zich presenteert als ‘een  welgemeende en oprechte ode aan rum’ maakt onderdeel uit van de S.A.B. en  organiseert wekelijks rondleidingen en tastings of een combinatie van allebei . Voorzien van een flesje water, een haarnetje, een helm  en een paraplu volgen we onze leidsman richting de fabriek. Met een aan passie  grenzende welgemeendheid en oprechtheid leidt en praat onze gids ons door het  productieproces.

Tasting

In het laboratorium zijn we min of meer toevallig getuige van  een echte tasting door een medewerker van S.A.B.  Twee maal per dag worden willekeurige medewerkers  – als connaisseur- opgeroepen voor tastings waarin de rum van die dag wordt  beoordeeld door slokken te nemen van drie glazen rum en de smaakverschillen te  noteren. Zonder tussendoor te spoelen, zo valt ons op. Voordat wij onszelf  geheel vrijwillig onderwerpen aan een tasting, lopen we langs de lopende band  en zien we twee werknemers flessen met de hand van etiketten voorzien en in  dozen stoppen.

Diverse flessen, diverse merken in diverse formaten staan op de lopende band in de Rumfabriek van het S.AB. (foto: René Hoeflaak)
Diverse flessen, diverse merken in diverse formaten staan op de lopende band in de Rumfabriek van het S.AB. (foto: René Hoeflaak)
Rondleiding in de rumfabriek van de S.A.B. Iedere dinsdagochtend om 09.30 uur (foto: René Hoeflaak)
Rondleiding in de rumfabriek van de S.A.B. Iedere dinsdagochtend om 09.30 uur (foto: René Hoeflaak)

‘Niet alle flessen worden zo met de hand beplakt’ aldus de gids,  bijna verontschuldigend. We vervolgen onze rondleiding leren en zien in korte  tijd bijna alles zo niet alles over het productieproces. Van distillatie,  mixing en blending tot en met rijping in de honderden vaten van tweehonderd liter. Het gemiddeld  rijpproces duurt zeven jaar, afhankelijk van de rumsoort. Na een uur zijn we  wel toe aan onze eigen ‘tasting’ hoe vroeg op de dag het ook is. De Black Cat onderscheiden  we nog net van een Borgoe. Maar om ht verschil tussen de Borgoe 82 van een Borgoe extra te duiden is toch wel  lastig. Voor mij tenminste. Niet voor smaak- en reisgenoot Patrick uiteraard. Na een afdronk met een zelfgemaakte cocktail met jus d’orange eindigt deze  smaakvolle ochtend. Gerijpt en wijzer keren we weer terug in de stad. Zonder  haarnetje, zonder paraplu, zonder helm en zonder flesje water. Als connaisseur zal de Borgoe extra mij vanavond toch ‘anders’ smaken.

NB: Suikerriet is de belangrijkste grondstof voor rum.  Suriname gaat vanaf 2016 weer zijn eigen suiker produceren, zo meldde diverse Nederlandse en Surinaamse media enkele maanden geleden. Het bedrijf Staatsolie heeft plannen om in het westen van het land grootschalig suiker en ethanol te maken uit suikerriet.  Op een oppervlakte van 15.000 hectare zal daartoe suikerriet worden geplant. De investering zal circa zeshonderd banen opleveren, aldus pojectmanager Eddy Fränkel in september vorig jaar in een ANP bericht. Het suikerriet levert naast suiker en ethanol ook biomassa op waarmee electriciteit kan worden opgewekt die gedeeltelijk aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. De SAB heeft al interesse getoond voor het bijproduct melasse, voor zijn specifieke Surinaamse rum.

One Comment

Leave a Reply