San Siro aan de Saramacca

Februari 2014, Groningen, Saramacca: De teams van Bersama en SV Fortuna (oranje zwart) betreden het veld in het Eliazerstadion (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014, Groningen, Saramacca: De teams van Bersama en SV Fortuna (oranje zwart) betreden het veld in het Eliazerstadion (foto: René Hoeflaak)

5/3/2014: Het is dringen aan kop van de SVB League,  de Surinaamse voetbalcompetitie.  Na elf wedstrijden delen drie clubs de ranglijst. Leo Victor uit Paramaribo, Inter Moengotapoe uit Moengo en Excelsior uit  Meerzorg.  Opmerkelijk is de laatste plaats van Robin Hood. De recordkampioen uit Paramaribo sprokkelde slechts drie punten bij elkaar. Degradatie naar de eerste klasse dreigt. Die klasse wordt aangevoerd door Bomastar uit De Hut en  FC Acoconut uit het district Brokopondo.

Door René Hoeflaak

Toetreding tot de eerste klasse is een lange weg en een ingewikkeld proces. Enkele weken geleden nam ik plaats op de tribune van het J. Eliazerstadion aan de Pannekoekstraat in Groningen voor de wedstrijd tussen SV Fortuna en Bersama , een onvervalste derby in de lidbond Saramacca. Een entreekaartje kost vijf SRD. SV Fortuna eindigde vorig jaar als tweede in de Saramaccaanse bond. In een Inter en AC Milan-achtige constructie deelt SV Fortuna en Boskamp Saramacca het J. Eliazerstadion, het San Siro van Saramacca. Maar dan in de overtreffende trap. Want ook Real Saramacca  speelt haar thuiswedstrijden in het stadion aan de Saramacca rivier, dat plaats biedt aan duizend toeschouwers.  Of SV Fortuna in competitieverband ooit Boskamp zal treffen is nog maar zeer de vraag.

Verkoper in de bier- en broodjestent van het Eliazerstadion (foto: René Hoeflaak)
Verkoper in de bier- en broodjestent van het Eliazerstadion (foto: René Hoeflaak)

Twintig lidbonden

Suriname telt twintig lidbonden te weten tien districtbonden en tien bonden uit de wijde omgeving van Paramaribo. Met een lekkere Djogo binnen handbereik trachtte een supporter van SV Fortuna uit te leggen welke weg zijn club dient af te leggen om toe te treden tot de SVB League om zo bijvoorbeeld Boskamp Saramacca te treffen. Een uitdaging, zowel de uitleg als de weg naar de SVB League.

Want promotie naar de eerste klasse en naar de League is zoals gezegd een lange weg.  De kampioenen van de districten strijden ieder seizoen in het SCB Integra Marine Port Service Toernooi ook wel lidbondentoernooi om een plek in de play offs. De winnaar daarvan plaatst zich voor de eerste klasse.

Hoe dan ook, na een tropische regenmiddag won SV Fortuna op een lastig bespeelbaar veld en voor het oog van honderdvijftig toeschouwers in Groningen met 3-0 van Bersama. Een wedstrijd die ik mij zal herinneren als de wedstrijd waarbij ‘de bal niet mag vallen’.

Februari 2014: J. Eliazerstadion aan de Pannekoekstraat in Groningen, district Saramacca I(foto: René Hoeflaak)
Februari 2014: J. Eliazerstadion aan de Pannekoekstraat in Groningen, district Saramacca.(foto: René Hoeflaak)


Leave a Reply