Stichting De Bruggenbouwers wil in 2022 600 fietsen leveren aan Suriname en werkplaatsen starten

De Nederlandse stichting De Bruggenbouwers verbindt Suriname en Nederland met kleinschalige projecten gericht op armoedebestrijding en duurzaamheid in Suriname. Zoals het overdragen van kennis, het schenken van rollators en rolstoelen aan ouderen, kinderboeken en schoolspullen voor de jeugd en het opstarten van fietswerkplaatsen voor kansloze jongeren.

In 2021 wierf en leverde de Stichting 135 fietsen vanuit Nederland naar Suriname. Groenroodwit sprak met Sharda Ramautar, voorzitter/secretaris van de Bruggenbouwers. Onder meer over het plan om in 2022 nog meer fietsen aan Suriname te leveren en werkplaatsen te openen. ‘we willen toekomstperspectief bieden aan de sociaal zwakkeren in de samenleving’

Sharda Ramautar
Sharda Ramautar, voorzitter/secretaris van De Bruggenbouwers

Door Rene Hoeflaak

De Stichting Bruggenbouwers werd 5 jaar geleden opgericht en heeft vier bestuursleden. ‘’We zijn  begonnen met het leggen van contacten in zowel Suriname als Nederland en dat begint nu zijn vruchten af te werken. Een van onze eerste projecten was het zenden van medisch materiaal naar ziekenhuizen in Suriname. In 2020 en 2021 zonden we onder meer kinderboeken naar Suriname. Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Veel kinderen beschikken immers niet over een laptop’’ aldus Sharda aan het begin van ons gesprek.

600 fietsen naar Suriname. Perspectief bieden

In 2021 verscheepte de stichting 135 fietsen van Nederland naar Suriname. Onder meer met ondersteuning van 25 fietsen door de Rotary Club Oosterhout. Groenroodwit berichtte er eerder dit jaar over. Bij de levering van de grote partij van 110 was de Surinaamse minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, aanwezig. Enthousiast vertelt Sharda Ramautar, die een achtergrond heeft in televisiesector, over het project. ‘’Ik wil Suriname op de fietskaart zetten. Fietsen is goed voor milieu, gezondheid, creëert werkgelegenheid en past in de duurzaamheidsdoelstellingen van Suriname’’ .

In januari hoopt de Stichting De Bruggenbouwers aanvullend nog 60 fietsen te verschepen. De ambitie is om in 2022 in totaal 600 in Suriname af te leveren. Bij de uitvoering van haar projecten werkt de stichting in Suriname samen met de Stichting OHM, dat staat voor Organisatie Hindoe Media. Zij bepalen, beoordelen en borgen terplekke in Suriname dat de levering terecht komt op de juiste plek, bij de juiste organisatie en uiteindelijk bij mensen die de fietsen echt nodig hebben.

De fietsen zijn niet alleen voor de sociaal zwakkeren in de samenleving maar dienen ook ter bevordering van het vak van fietsenmaker. Het blijft echter niet bij het leveren van alleen fietsen ‘’We hebben bijvoorbeeld ook tien gereedschapskisten meegestuurd en fietsonderdelen zoals kettingkast beschermers. Het doel is om uiteindelijk ook fietswerkplaatsen op te starten om jongeren in Suriname een perspectief te bieden’’.

Fietsen leren in Suriname
De Stichting Bruggenbouwers wil Suriname of de fietskaart zetten (foto: Stichting de Bruggenbouwers)

Mountainbikes en lekke banden plakken

Het fietsenproject levert Ramautar hoorbaar energie op. Energie die ze ook wil overdragen aan Suriname. In januari 2022 schenkt ze 6 mountainbikes aan de eerder genoemde minister van Openbare Werken, Nurmohamed.”het gaat daarbij niet alleen om bewustwording maar ook om de knelpunten in het fietsennetwerk van Suriname in kaart te brengen. Het is bedoeld als impuls om zijn ambtenaren op het Ministerie aan het fietsen te krijgen, in een voorbeeldrol voor de samenleving” aldus Ramautar.

Er zijn echter ook een aantal uitdagingen. Zoals het regelen van de financiering en de operationele en fysieke uitvoering van het project. Ramautar: ´Denk daarbij aan de beveiliging en de bewaking van de fietsen, het transport en distributie van de fietsen in Suriname en kennisoverdracht over onderhoud. Want wie een fiets krijgt, krijgt ook les in reparatie zoals het plakken van een lekke band’. Veel tijd gaat op aan het werven van fondsen en sponsoren. Zoals de ANWB, die 12 mountainbikes beschikbaar stelde die samen met de 60 fietsen in januari op transport gaan naar Suriname.

Fietsen in Suriname
(foto: stichting De Bruggenbouwers)

Kennisoverdracht

De Stichting Bruggenbouwers wil ook verbinden en ondersteunen met kennisoverdracht en workshops. Penningmeester Ram Soekhoe is internist en beschikbaar voor advies en ondersteuning aan Surinaamse medici, hij kan zijn kennis via webinars overdragen aan studenten en collega’s. Bestuurslid Krishna Gopal is eigenaar en oprichter van Kurodaiya (Kurodaiya is “the next generation”’) in Capelle aan den IJssel. ” Kurodaiya is een praktisch internationaal zelfverdedigingssysteem dat gebaseerd is op de toepassing van het biomechanisch proces in het menselijk lichaam en is ontwikkeld door Gopal. Hij staat klaar om de workshop Woman Empowerment ook in Suriname te organiseren. Mede door de coronapandemie en gebrek aan financiële middelen staat dat plan nu in een waakvlamstand. Haidy Tjoe a on is onze 4e lid. Zij is directrice en bestuurder van Zorgfront, een thuiszorgorganisatie in Rotterdam” aldus Ramautar.

 

Logo De Bruggenboiwers
Logo De Bruggenbouwers

 

Laptops, rolstoelen en naaimachines

Naast het voortzetten van fietsenproject wil de stichting zich in 2022 en 2023 inzetten voor de werving en levering van rolstoelen, laptops en naaimachines aan Suriname. ´´daar is veel behoefte aan in Suriname. Ik ben nu druk aan het werven en roep iedereen op, die hierin iets kan betekenen, contact met ons op te nemen’’

De Stichting Bruggenbouwers is bereikbaar via de website van  De Bruggenbouwers of via het e mail afdres sharam @upcmail.nl