Invoer nieuwe toeristenbelasting Bonaire uitgesteld

De invoer van de nieuwe toeristenbelasting op Bonaire is uitgesteld. De oorspronkelijke invoerdatum van 1 januari 2022 word niet gehaald. Bonaire streeft er naar om de nieuwe verordening voor 1 april 2022 alsnog te laten ingaan.

Bonaire
Westkust van Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Door Rene Hoeflaak

In een persbericht  van het Openbaar Lichaam Bonaire van vorige week is te lezen dat het Bestuurscollege onlangs een conceptverordening aan de Eilandsraad heeft aangeboden en daar nog op de agenda moet komen. Ook de administratieve afhandeling en inning is nog niet volledig uitgewerkt.

Met de nieuwe belastingheffing van 50 $ per persoon hoopt Bonaire belasting die het nu misloopt alsnog binnen te innen. Volgens het persbericht wordt met de huidige methode maar de helft van de mogelijke inkomsten geïnd.

Studenten Bonaire vrijgesteld. Antillianen lager tarief 

Het voorstel is om de toeristenbelasting éénmalig per jaar te innen bij iedere niet-ingezetene, bij voorkeur vooraf online te betalen. Op het vliegveld betalen, bij aankomst, kan. Voor toeristen en reizigers van de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen geld lager tarief van $ 10 per persoon per jaar. Buiten het eiland studerende Bonairiaanse studenten worden vrijgesteld.

Met de inkomsten uit deze nieuwe toeristenbelasting, wil de overheid investeren in de verbetering van de kwaliteit en duurzaamheid van de infrastructuur en van het toeristisch product van Bonaire, zo is te lezen in het persbericht. De inkomsten wil Bonaire mogelijk ook inzetten om de lokale cultuur te bevorderen en Bonaire daarmee als een authentiek en uniek eiland te positioneren en te investeren in trainingen en opleidingen, zodat meer inwoners actief kunnen participeren in toerisme.

 

Bonaire
Bonaire, Willemstoren (foto: René Hoeflaak)

Miles Mercera

In een interview met Groenroodwit vorige maand pleitte Miles Mercera, CEO van Tourism Corporation Bonaire (TCB) al voor een opleiding op het eiland.  Het aangeboden voorstel bevat ook een hogere belasting voor cruisetoeristen voor. De grote meerderheid van de cruisemaatschappijen ondersteunen de verhoging, aldus het persbericht.

 

Bonaire
Cruiseschip voor de kust van Bonaire, november 2021 (foto: René Hoeflaak)

 

In een artikel op Koninkrijk.nu is te lezen dat de oppositiepartijen over de belastingheffing nog wel wat onbeantwoorde vragen aan het Bestuurscollege hebben uitstaan.

Interesse in een reis naar Bonaire of andere Nederlandse eilanden op de Antillen.  En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.