Ondernemer en Axiflex oprichter Rénette Sastrowidjojo onderzoekt samenwerking met Suriname

Rénette Sastrowidjojo is eigenaar en oprichter van onder meer detacheringsorganisatie Axiflexde Axiflex Academy en modelabel House of Afangaro. De succesvolle Rotterdamse ondernemer wil haar kennis en ervaring graag inzetten in haar geboorteland Suriname. Bijvoorbeeld met haar detacheringsorganisatie. Groenroodwit sprak met Rénette in haar kantoor aan de rand van Rotterdam. Over haar ambities, drijfveren, virtual reality en Suriname. “Ik geloof in Suriname”. 

Door René Hoeflaak

Op elfjarige leeftijd verhuisde Rénette van Suriname naar Nederland. Naar Rotterdam, de stad die ze voor altijd in haar hart heeft gesloten. Net als Suriname, haar geboorteland. ‘’Ik ben geboren in het Sint-Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo, groeide op in het centrum en ging naar de Fatima School aan de Calcuttastraat’’

Rénette was nog maar acht jaar oud toen haar vader door een tragisch bedrijfsongeval overleed. Een gebeurtenis met grote impact. ‘’Het overlijden van mijn vader maakte mij snel volwassen. Ik was de oudste van drie kinderen en mijn moeder moest hard werken en had meerdere banen om voor haar gezin te zorgen. Eigenlijk speelde ik nauwelijks buiten. Mijn moeder is tot op de dag van vandaag nog steeds mijn drijfveer en inspiratiebron’’ aldus Rénette.

 

Rénette Sastrowidjojo
Rénette Sastrowidjojo (foto: Rénette Sastrowidjojo )

In 1979 van Suriname naar Nederland

Eén jaar na haar moeder verhuisde Rénette in november 1979 van Suriname naar Nederland. Op jonge leeftijd verliet ze haar ouderlijk huis en trok ze haar eigen plan. Ze werd aangenomen bij de gemeente Rotterdam waar ze na diverse functies opklom tot manager. Na 23 jaar in loondienst bij de gemeente startte Rénette in 2009 haar eigen onderneming. Een grote stap. ‘’Ik was altijd al ondernemend en nieuwsgierig en overwoog al een tijdje om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Alhoewel verzekerd van een vast inkomen was ik niet echt gelukkig in mijn werk. Dat ben ik nu wel’’ aldus Rénette met een glimlach.

Rénette, moeder van twee volwassen kinderen, begon in eerste instantie als zelfstandig interim manager. Niet lang daarna startte ze -samen met haar ex-partner- haar eigen detacheringorganisatie, Axiflex  ‘’Van mijn eerste verdiende geld betaalde ik mijn eerste personeel. Ik wilde een detacheringsorganisatie starten met kwalitatief goede mensen. Alles staat of valt met hard werken, goede mensen om je heen verzamelen en nooit op je lauweren rusten. Ondernemen is hard werken, zeker in de sectoren waar de concurrentie sterk is en je dus altijd scherp moet blijven. Ik verwacht dat ook van mijn medewerkers. Het is zeker geen easy money maar eerlijk verdiend geld doordat je de anderen steeds een stap voorblijft” 

Focus op werk

Tien jaar later is Axiflex uitgegroeid tot een succesvol en vooruitstrevend detacheringbureau in de publieke sector, zorg en IT. Met een eigen Academy en een back office met twintig medewerkers. Rénette:  “Daarnaast leveren een bijdrage aan de samenleving door het bieden van stages binnen ons stagebedrijf. Onze medewerkers kennen het hele bedrijf, de cultuur, de drijfveren en de focus op wat we samen willen bereiken. We willen kwaliteit leveren en streven naar constante vernieuwing. Ik ben niet snel tevreden en stimuleer ze voortdurend. Maar werkplezier staat in mijn organisatie voorop. We hebben een platte organisatie. Alles kan en mag hier, zolang de focus maar op het werk gericht blijft. Ik ben trots op mijn werknemers’’

 

Axiflex
Medewerkers op het kantoor van Axiflex met rechts Rénette Sastrowidjojo. (foto: Axiflex)

Virtual Reality ook toepasbaar in Suriname

Hoewel Axiflex op diverse terreinen actief is, ontwikkelt het bedrijf nu toepassingen binnen virtual reality (VR). Volgens Rénette een IT toepassing met vele mogelijkheden en kansen . ‘’Het is toepasbaar bij het organiseren van events, voor online vergaderen, thuiswerken en bijvoorbeeld sollicitaties of instructies. Je ziet elkaar op een andere manier. Het is een andere beleving. Je kan bijvoorbeeld virtueel afspreken bij een kampvuur. In onze visie biedt VR de mogelijkheid om tijdens welke crisis dan ook mensen met elkaar te blijven verbinden. Verbinden leidt ook tot zaken doen met elkaar, werkt drempelverlagend en biedt veel meer mogelijkheden dan digitale vergaderingen en social media. We bouwen op ons eigen platform zodat we onafhankelijk blijven. Dit geeft ons de ruimte om onze eigen wensen te verwezenlijken en onze eigen creativiteit te benutten. Ook toepasbaar op afstand met bijvoorbeeld Suriname. Ik geloof in VR” aldus de gedreven Rénette die mij vervolgens laat rondleiden in een museum vol met kunstwerken. Mijn eerste kennismaking met VR. Indrukwekkend.

House of Afangaro

Na mijn eerste virtuele museumbezoek, vervolgen we ons gesprek met het onderwerp mode. Drie jaar geleden startte Rénette haar eigen modelabel, House of Afangaro. ‘’Ik was vijftig en zocht een manier om mijn creatieve energie kwijt te kunnen, naast mijn dagelijkse werk voor Axiflex. Ik werd daarbij geïnspireerd door het metropolische uitzicht over Rotterdam, vanaf de 33e etage van de Maastoren, onze vorige werklocatie. House of Afangaro is geen winkel maar een High-end Fashion label, gevestigd in een monumentaal pand aan de Westersingel, hartje stad. Met een eigen atelier, showroom en een toegewijde groep ontwerpers en coupeurs’’

House of Afanagaro
House of Afangaro (foto: House of Afangar )

Meer plekken ontdekken in Suriname.

Rénette was al in dertig toen ze voor het eerst terugkeerde naar haar geboorteland. Vanaf dat moment bezoekt ze Suriname eens in de 2 jaar. Ze verblijft dan bij familie in Commewijne. Van daaruit trekt ze er op uit en gaat ze – hoe kan het anders- haar eigen weg. ‘’Ze vinden dat doodeng haha. Mijn jeugd associeerde ik op een of andere manier met Indonesië. Pas tijdens mijn 3e bezoek kreeg ik het ‘thuis’gevoel in Suriname. Maar het is helemaal terug nu. Ik interesseer mij steeds meer voor Suriname en ik wil nog veel plekken ontdekken’’

 

Suriname binnenland
Plekken ontdekken in Suriname (foto: René Hoeflaak)

Samenwerken met Suriname. Samen kom je verder.

Zowel vanuit zakelijk als maatschappelijk oogpunt is Rénette geïnteresseerd in Suriname. Axiflex onderzoekt op dit moment dan ook de mogelijkheden tot een samenwerking. Bijvoorbeeld op het terrein van outsourcing van de ontwikkeling van IT-produkten. ‘’Er is in Suriname veel aandacht en talent voor technologische ontwikkelingen en we spreken dezelfde taal. Ik hoop echt dat we binnenkort gaan samenwerken met en in Suriname. Virtual Reality zal de afstand bovendien verkleinen. Het brengt je dichter bij elkaar. Ik kom dan ook graag in contact met Surinaamse bedrijven die geïnteresseerd en nieuwsgierig zijn naar ontwikkelingen in Virtual Reality. Wij delen graag onze kennis en kunde als dat leidt tot wederzijdse versterking. Samen kom je verder”  

 

Virtual Reality
Axiflex medewerkers ontwikkelen toepassingen van Virtual Reality  (foto: Axiflex)

Van Warung naar McDonalds

Axiflex heeft een groot aantal medewerkers met Surinaamse roots. Samenwerking met Suriname leeft in de organisatie en is onderwerp van gesprek ‘’Ik wil mij graag inzetten voor mijn geboorteland. Ook op sociaal maatschappelijk terrein. Je moet het willen en doen. Ik ben van het doen. Van het groeien, het doorzetten en groot leren denken. We zeggen hier op de werkvloer tegen elkaar :” je moet durven de W(arung) naar een M(cDonalds) te draaien. Je kan veel bereiken’’