Luchtvaart: Air Belgium vliegt op Curaçao, Frontier Airlines op Sint-Maarten, SLM toestellen vast in Miami en Qatar Airways passagiers naar de Antillen

De afgelopen week was er bijna dagelijks wel een luchtvaartbericht in relatie tot Suriname en de Nederlandse Caraïbische eilanden. Groenroodwit vat ze kort voor je samen.

Door René Hoeflaak

We beginnen op Sint-Maarten. Deze week maakte de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Frontier Airlines namelijk bekend Sint Maarten toe te voegen aan haar routenetwerk. Vanaf 10 juli 2021 vliegt de maatschappij wekelijks vanaf Miami en Orlando naar het Caraïbische eiland. Andere nieuwe bestemmingen in het routenetwerk van Frontier Airlines zijn Nassau (Bahama’s) en San Jose (Costa Rica).

Frontier Airlines is de zesde grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die vliegt van en naar Juliana Airport, zo is te lezen op Luchtvaartnieuws.nl.

Sint-Maarten
Sint-Maarten, nabij Juliana Airport, november 2019 (foto: René Hoeflaak)

JetBlue en Qatar Airways

Verder maakte de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij  JetBlue bekend vanaf maandag aanstaande passagiers van Qatar Airways   doorverbindingen aan te bieden naar onder meer Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Beide maatschappijen zijn al tien jaar partner.

Air Belgium: Van Charleroi naar Curaçao

En dan  Air Belgium. De Belgische luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf 3 juli 2021 twee keer per week, op woensdag en zaterdag, via Martinique naar Curaçao en wil daarmee concurreren met KLM en TUI fly, onder meer met retourtickets vanaf 585 euro, aldus NU.nl vorige week.

De vluchten naar Curaçao vertrekken vanuit België vanaf de luchthaven van Charleroi. Vanaf Martinique is het 1,5 uur vliegen voor de eindbestemming, Curaçao is bereikt.

Voor de luchtvaartmaatschappij is het een logische volgende stap om, na de lancering van vluchten naar de Franse Antillen in december 2019, ook de Nederlandse Antillen aan te bieden. De Franse Antillen trekken immers doorgaans vooral Franstalige klanten aan- zowel uit Wallonië als uit Noord-Frankrijk -, terwijl de Nederlandse Antillen vooral populair zijn bij de Vlamingen en de Nederlanders”, aldus Air Belgium in een verklaring op Nu.NL.

Air Belgium

Twee SLM toestellen aan ketting in Miami

Tot slot SLM. Afgelopen dinsdag werd een Boeing 737-700 van Surinam Airways (SLM) in Miami in verband met een onbetaalde rekening aan een leasemaatschappij aan de spreekwoordelijke ketting gelegd. Na betaling van een bedrag van 650.000 dollar -voorgeschoten door Staatsolie- vloog het toestel met een vertraging van een etmaal uiteindelijk terug naar Paramaribo. De SLM bood daarbij haar passagiers haar welgemeende verontschuldigingen aan.

Volgens de vandaag officieel tot CEO van SLM benoemde Paul de Haan, is met de betaling van 650.000 dollars overigens de schuld aan de eigenaar van het toestel nog niet voldaan.

Miami
USA, Florida, Miami (foto: René Hoeflaak)

Er staat overigens nog een andere Boeing vast aan de grond in Miami in verband met een beslaglegging als gevolg van een betalingsachterstand. Volgens De Haan zal die rekening binnenkort worden betaald, zo is te lezen in onder meer De Waterkant.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders heeft Paul de Haan zojuist officieel benoemd tot CEO van Surinam Airways. De nieuwe topper heeft aangegeven dat met nieuw ingezet strategisch beleid hij vol goede moed samen met het volledige personeel, de uitdaging aangaat.