Gullit en Boerleider

23 augustus 2016: Ruud Gullit werd afgelopen weekend aangesteld als assistent bondscoach van Nederland.  De aanstelling en bekendmaking van Gullit viel vrijwel samen met zijn (bliksem)bezoek aan Suriname. Het bezoek van Gullit (volgende week 54) werd zaterdag beëindigd op het Onafhankelijkheidsplein met een ‘Take it to the Street’ event, een  project van de Nederlandse ambassade en de Koninklijke Nationale Voetbal Bond (KNVB).

Door René Hoeflaak

In een artikel in onder meer dagblad De West is te lezen dat Gullit hoop dat het event zich ook verplaatst naar de districten.   “ Men heeft er plezier in. Het is een leuk initiatief om dit met en voor de kinderen te doen, maar men moet ook naar de districten. De kinderen daar hebben zeker ook zin om zich middels voetbal los te werken.”

Gullit wees in het artikel op de inspanning van voetballers om zichzelf voortdurend  technisch verder te blijven ontwikkelen. “ Ik heb twee keer de gouden bal gewonnen, maar ondanks dat was ik constant bezig met het ontwikkelingen van mijn techniek” aldus Ruud Gullit. Bij het event waren onder meer de jeugdvoetballers van voetbalclub Puwanani aanwezig.

How to watch football

Donkere wolken boven het Surinaamse Andre Kamperveen voetbalstadion (foto: René Hoeflaak)
Donkere wolken boven het Surinaamse Andre Kamperveen voetbalstadion.  (foto: René Hoeflaak)

Bij zijn vertrek uit Suriname zei Ruud Gullit zich de komende tijd te zullen richten op de lancering en promotie van zijn boek ‘How to watch football” op maandag 29 augustus.  Zijn aanstelling als assistent bondscoach van Nederland was op dat moment nog niet bekend. Op de vraag van De West als hij ooit de bondscoach van Suriname zou willen zijn, gaf Gullit aan dat hij het daarvoor veel te druk heeft en niet van plan is om naar Suriname te verhuizen. “Ik zit met tv-programma’s en mijn kids.”

Herman Boerleider

Gelijktijdig met het bezoek aan van Gullit werd bekend dat oud voetballer en bondscoach  van het Surinaamse elftal Humbert Boerleider op 81-jarige leeftijd is overleden. Boerleider was ook bekend onder de bijnaam Boelie en volgde in 1973 voetballegende Andre Kamperveen op als bondscoach van Suriname.

Onder leiding van Boerleider streed Suriname (toen nog onder de naam Dutch Guyana) tevergeefs voor kwalificatie voor het WK Voetbal in 1974 in West-Duitsland. In de jaren 60 was Boerleider vier jaar assistent trainer bij de Nederlandse voetbalclub Fortuna Sittard. Als speler kwam Boerleider acht keer uit voor Suriname.

Leave a Reply