Buigt Tweede Kamer zich over slecht wegdek op Bonaire?

Vier jaar geleden was er op Bonaire een protestactie waarbij bloemen werden geplant in gaten in het wegennetwerk. Doel van de actie was om aandacht te vragen voor het slechte wegennet op Bonaire. Volgens een gisteren verschenen artikel op de website  Caribisch Netwerk is de situatie, ondanks een vorig jaar gestart verbeterplan, nauwelijks of niet verbeterd.

Bonaire
Bonaire, zijweg van Kaya Gob. N. Debrot (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

In het artikel komt onder meer Henri Verhoef, de organisator van het bloemenprotest, aan het woord. Volgens Verhoef is de staat van het wegdek zelfs slechter dan ooit, mede als gevolg van slechte afwatering en geldgebrek..

In het artikel spreekt niet alleen Verhoef zich uit over de voortgang van het verbeterplan. Zo wijst een verkeersdeskundige op het feit dat de aanleg en het herstel van nieuwe wegen nu eenmaal tijd vergt en dat er veel zaken zijn om rekening mee te houden.

 Urk, Terschelling en Bonaire

Harry Somers, adviseur van Unkobon, de consumentenbond van Bonaire, vindt dat Nederland moet  ingrijpen en de regie moet overnemen. “De gemeente Urk of Terschelling zou ook niet zijn complete wegennet kunnen renoveren’’ aldus Somers. Hij vindt dat Bonaire zich vervolgens en uitsluitend moet richten op onderhoud.  Eric Booi, vanaf 2018 voorzitter van de Unkobon, is van mening dat de bospaden in Nederland beter zijn dan de wegen op Bonaire, zo is verder te lezen.

Bonaire
Kustweg aan de noordoostzijde van het Bonaire (foto: René Hoeflaak)

 

250 miljoen dollar voor verbeterplan wegennetwerk Bonaire  

Voor het vorig jaar gestart verbeterplan is 250 miljoen dollar beschikbaar. Volgens Somers een fractie in vergelijking met de 2,5 miljard euro die Nederland per jaar uitgeeft. Unkobon wil de situatie van  het wegennest op Bonaire onder de aandacht brengen bij de commissie Koninkrijksrelaties, de Tweede Kamer en staatssecretaris Knops.  “We gaan proberen hen te overtuigen, want we moeten toegeven, en dat is geen schande, dat wij het zelf niet kunnen,’’ aldus Booi.