Sint-Eustatius vangt regenwater bij vliegveld op voor landbouw

Op het terrein van het vliegveld van Sint-Eustatius wordt een afwateringsgoot aangelegd om het regenwater in het gebied rondom de luchthaven beter op te vangen en af te voeren.

Vliegveld Sint-Eustatius
Vliegveld Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

De goot wordt aangelegd tussen de brandweerkazerne, het Concordia-gebouw en de luchthaventerminal. Het project wordt uitgevoerd door Statia Construction NV. Vorige week tekende Alida Francis, de regeringscommissaris van Sint-Eustatius een contract met het bedrijf.

Regenwater op Sint-Eustatius inzetten landbouw

Het opgevangen water wordt afgevoerd naar een nieuw bassin achter de dierenkliniek, waar het in de grond kan zakken, zo is te lezen op de site van de overheid van het eiland

. Doel is om het zoete regenwater vervolgens op te pompen en zonder verdamping in te zetten in de landbouw. Maar ook om de grondwatersituatie van Sint Eustatius in het algemeen te verbeteren.

Vliegveld Sint-Eustatius
Nabij vliegveld Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

Het reguleren van regenater is dit jaar een van de aandachtsgebieden van de overheid van het eiland die daartoe samenwerkt met Rijkswaterstaat.

Volgens de website Klimaatinfo.nl valt er gemiddeld 170 dagen per jaar wel een buitje op Sint-Eustatius. Februari en maart zijn de droogste maanden.