Studiereis: Tools4Change

Betuwe2 mei 2015: De afgelopen twee weken reisden afgevaardigden van het project Tools4Change door  Nederland. De studiereis van Vincent Monkau van Stichting Unu Pikin, Etto Paulus van Fietsen in Suriname en Saliema Jahangier van de Mr. Huberstichting  omvatte onder meer een les in rolstoelreparatie,  een stage in een fietsenwinkel en bezoeken aan fietsdepots en sociale werkplaatsen in Gouda en Oldenzaal.

Door René Hoeflaak

Fietsen in Suriname (foto: René Hoeflaak)
Fietsen in Suriname (foto: René Hoeflaak)

Tools4Change is een project van de Stichting Betuwe Wereldwijd in Culemborg en wordt gefinancierd uit de Twinningfaciliteit (UTSN). Dit Nederlandse fonds richt zich op samenwerking en uitwisseling tussen Nederlandse en Surinaamse organisaties.

De in 1987 opgerichte Stichting Betuwe Wereldwijd is een zogenaamde solidariteitswerkplaats, die met het ophalen, reviseren, verpakken en verzenden van gebruikte technische goederen naar projecten in ontwikkelingslanden een bijdrage wil leveren aan werkgelegenheid. Op 30 maart jl. zond de Stichting een container met gereedschap, kasten, fietsen en lesmateriaal naar Suriname. De Stichting werkt samen met Mr Huberstichting, de Stichting Unu Pikin uit Paramaribo en de Wingroep uit Nieuw Nickerie.

Rolstoelreparaties en dagbesteding

De Mr Huberstichting biedt opvang aan jonge mensen met een beperking en heeft een rolstoelafdeling, waar mensen hun rolstoel kunnen laten repareren of een kunnen aanschaffen. Fietsen in Suriname heeft in Nieuw-Nickerie in samenwerking met de Wingroep een fietsreparatiewerkplaats, waar leerlingen van de VSO Monkouschool worden opgeleid tot fietsenmaker. Paulus leert in Nederland veel over rolstoelreparaties en wil deze service aanbieden op de WIN locatie in Nieuw Nickerie.

De Stichting Unu Pikin heeft een fietsenwerkplaats als sociale werkplaats voor dagbesteding aan mensen met een beperking. De fietsenafdeling met verkoop en reparatie wordt geleid door Monkau. Hij reist voor het eerst naar Nederland “Ik kijk er naar uit om te zien hoe de fietsenwerkplaatsen in Nederland werken. Natuurlijk kunnen we niet alles overnemen, maar ik verwacht toch met goede ideeën terug te komen. Bijvoorbeeld over hoe we het gebruik van de fiets kunnen promoten!” aldus Monkau in Starnieuws.
In mei reizen drie medewerkers van Stichting Betuwe Wereldwijd naar Suriname. Groenroodwit blijft het volgen.

One Comment

  • Limoen

    Mooi initiatief van Betuwe Wereldwijd. Hoop dat de projecten in Suriname ook zullen slagen.
    Mijn grootste wens is ook dat er goede en veilige fietspaden komen in Suriname.

Leave a Reply