Nederlandse kinderartsen bezoeken Suriname

Een groep van 20 kinderartsen uit Nederland bezocht vorige week Suriname voor de jaarlijkse nascholing. De artsen ontmoetten er onder meer een Nederlandse gynaecoloog die haar vakantie in Suriname besteedt met het ondersteunen van de Verloskamer in ‘ s Lands Hospitaal.

Door René  Hoeflaak

De 13e jaarlijkse editie van de nascholing Kindergeneeskunde voor kinderartsen en arts-assistenten in Suriname, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Saba, Bonaire en  Sint Eustatius vond plaats van 2 tot 5 april en was de eerste fysieke nascholing na de COVID-19 pandemie.

Kinderartsen op bezoek in Suriname
Het team van kinderartsen tijdens de rondleiding in ‘s Lands Hospitaal (foto: Linkedinpagina Emmeline Buddingh )

 

Bezoeken aan diverse ziekenhuizen in Paramaribo

Het nascholing team bestond onder meer uit 20 Nederlandse kinderartsen en vond plaats in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo. Daarnaast bezocht de delegatie enkele ziekenhuizen zoals het Diakonessenhuis en s´ Lands Hospitaal, Surinaamse oudste ziekenhuis (geopend in 1821). Daar werd het team rondgeleid door medisch directeur Soenita Nannan Panday-Gopisingh en algemeen directeur Dayasankar Mathoera.

Verder bezocht het team de polikliniek van de kinderartsen Frederika Morpurgo en Aarti Hoeblal en was er een gesprek en ontmoeting met gynaecoloog Aleid van der Wal uit Nederland. Van der Wal besteedt haar vakantie in Suriname met kosteloze ondersteuning van het ziekenhuis. Onder meer om op de Afdeling Verloskamer te onderwijzen en trainen op het gebied van communicatie. “Ik heb waardering voor de verloskundigen die ondanks de werkdruk zoveel aankunnen, zoveel hebben bijgedragen aan de training en ik op mijn beurt zoveel van ze geleerd heb.” Aldus Van der Wal in de Suriname Herald.

Nederland en Suriname

Minimale middelen. Kinderartsen in Suriname slaan alarm

In diverse Surinaamse media is te lezen dat het bezoekend artsenteam onder de indruk was van de passie en inzet van de Surinaamse artsen en de wijze waarop zij met minimaal beschikbare middelen hun werk doen.

Kinderartsen in Suriname slaan regelmatig alarm. Zo meldde NOS in mei 2021 dat de kraamafdeling van het Academisch Pediatrisch Centrum in Paramaribo de zorg voor de ernstigste gevallen niet langer meer kon leveren. Twee andere ziekenhuizen in Paramaribo waren genoodzaakt met bepaalde vormen van zorg te stoppen. Het Sint Vincentius Ziekenhuis  beschikte niet over voldoende monitoren en couveuses en evenmin over een röntgenapparaat.

Sint-Vincentius Ziekenhuis
Paramaribo, St. Vincentius Ziekenhuis (foto: René Hoeflaak)

YES WE CARE

In mei 2022 voerde de Vereniging Kinderartsen Suriname drie maanden lang een crowdfunding campagne onder de naam YES WE CARE, waarin organisaties en burgers werden opgeroepen om via de website  verenigingkinderartsensuriname.com geld te doneren om de circa 350 zorg- en verpleegmedewerkers van kinder- en kraamafdelingen te ondersteunen. Volgens de vereniging was en is de kindzorg in Suriname in gevaar. Onder meer door vertrekkend zorg- en verplegend personeel naar landen met een betere salariëring.