Wereldberoemde schaker Nigel Short bezoekt Suriname

Nigel Short, een van de beste Britse schakers ooit, bezocht de afgelopen week Suriname, op werkbezoek als vertegenwoordiger van de Wereldschaakfederatie FIDE.  Maar ook voor een korte schaakles en een simultaanpartij tegen 20 Surinaamse topschakers. 

 

Door René Hoeflaak

De Britse schaakgrootmeester Nigel Short (1965) is Director for Chess Development bij de Wereldschaakfederatie FIDE  en verbleef vier dagen In Suriname. Doel van het bezoek was onder meer om een beeld te krijgen van het niveau van de schaaksport in Suriname. Bijvoorbeeld waar het gaat om ondersteuning van de overheid.

De Surinaamse Schaakbond  SSB was zeer vereerd met het bezoek van Short en organiseerde daarom een druk programma. Met een simultaanwedstrijd tegen twintig Surinaamse topschakers, een schaakles en een ontmoeting met jeugdschakers.

Nigel Short
Nigel Short (foto: FIDE)

Plan met aanbevelingen voor schaken in Suriname. Postzegels in Suriname.

Dit bezoek betekent heel veel voor de schaakbond. Wij moeten het zien als een boost voor de ontwikkeling van de schaaksport, vooral ook voor de jeugd in Suriname.” aldus voorzitter Marlon Kaslan van de Surinaamse Schaakbond voorafgaand aan het bezoek van Short in de  Suriname Herald.

In zin rol als beleidsmaker van de Wereldschaakfederatie zal Short naar aanleiding van zijn  bevindingen samen met de Surinaamse Schaakbond een plan met aanbevelingen opstellen. Kaslan: “Het gaat erom dat hij Suriname, een ontwikkelingsland qua schaken, ook in het vizier heeft.”

Nigel Short was in 1984 de jongste grootmeester ooit en stond in 1988 en 1989 nummer drie op de wereldranglijst van de Wereldschaakfederatie en streed in 1993 tegen de Rus Garry Kasparov om de wereldtitel. Lees verder na de foto’s.

Surinaamse postzegel uit 1984 ter gelegenheid van de wereldkampioenschappen in Moskou in 1984. Suriname bracht in de jaren tachtig regelmatig postzegels uit met schaken als thema.

 

Roger Matoewi en Victoria Naipal

De eerste Surinaamse nationale schaakkampioenschappen vonden plaats in 1945. De Surinaamse Schaakbond werd opgericht op 19 september 1955. De bond is lid van het Surinaams Olympisch Comité en de Fédération Internationale des Échecs. In 2019 werd het Denksport Centrum in Paramaribo geopend in de Anton de Kom Universiteit.

Bekende Surinaamse schakers zijn Roger Matoewi, tussen 2002 en 2022 maar liefst veertien keer Surinaams kampioen bij de mannen en Victoria Naipal, zes keer Surinaamse kampioen bij de vrouwen tussen 2004 en 2010. De regerende Surinaamse schaakkampioenen zijn Catherine Kaslan en bij de mannen Dewperkash Gajadin.  Kaslan vertegenwoordigde Suriname ook op de laatste schaakolympiade, augustus vorig jaar in India. Samen met de 18- jarige Ilaan Kaldidjo. Suriname stond op de 123ste plek bij de mannen en 109de plek bij de vrouwen.

Logo SBB
Logo SBB, de Surinaamse Schaakbond

Tijdens de jaarafsluiting van de Surinaamse Schaakbond op zondag 18 december 2022, werden de volgende schakers gehonoreerd.

Meest belovende schaakster van het jaar 2022: Shefali Creebsburg

Meest belovende schaker van het jaar 2022: Ky-mani Wijnhard

Jeugdschaakster van het jaar 2022: Victoria Kaslan

Jeugdschaker van het jaar 2022: Jason Yeung

Schaakster van het jaar 2022: Catherine Kaslan

Schaker van het jaar 2022: Imaan Kalidjo

Tot schaakclub van het jaar 2022 werd uitgeroepen Schaakcombinatie Welgelegen.